Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šikana učitelů na českých školách: Některé případy končí smrtí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Šikana na českých školách je daleko horší, než se původně zdálo. Jak ukázal poslední průzkum, zkušenosti s ní má každý pátý kantor. Za terorizování svými žáky mnohdy učitelé zaplatí i životem.

Veřejné urážky a vyhrožování. Nejen s tím se musejí potýkat učitelé na českých školách. Často pak případy šikany končí i smrtí.

Kromě učitelky průmyslové školy na Třebešíně přišel o život kvůli šikaně ze strany žáků i vysokoškolský učitel z Univerzity Palackého v Olomouci, který dal jednomu ze studentů pohlavek.

"Postupoval tak, že přestal chodit do práce a po půl roce na nemocenské spáchal sebevraždu," zavzpomínal vedoucí výzkumu na univerzitě Kamil Kopecký.

Nejčastěji děti učitelům sprostě nadávají na sociálních sítích, 26 procentům kantorů pak v noci chodí obtěžující esemesky a nebo je z pomsty žáci prozvánějí. Na pomyslné třetí příčce je ale nebezpečné vyhrožování.

"Třem žákyním se nelíbil můj postup při řešení problému v jejich třídě. Proto veřejně na internetu prezentovaly to, jak se mnou jejich vysoce postavení rodiče zatočí," popisuje jedna z učitelek, která moc dobře ví, jak někdy děti mohou být zlé a zákeřné.

"Dostaly za své hrubé a sprosté urážky trojku z chování, nicméně mně Krajský úřad po jejich stížnosti donutil vzít trojku zpět, neboť na mne útočily ve svém volném čase a ne v průběhu vyučování," dodává.

Jak je vidět ne vždy, jsou za vážné prohřešky studenti potrestáni. Případ šikanování učitelky z Třebešína nakonec po dlouhých měsících stál největší agresory vyloučení ze školy - otázkou však je, jestli takový trest stačí.

Témata:  šikana učitelé školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy