Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura podpořil Kroměřížskou výzvu. Měli bychom najít dobrého prezidenta, řekl

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Tlumočník, překladatel a starší bratr Tomia Okamury Hayato Okamura, se také aktivně zapojuje do politiky, i když jen té regionální. Jako člen pražské KDU-ČSL se se svým známějším sourozencem v politických otázkách rozhodně neshodne. Na sociálních sítích navíc podpořil Kroměřížskou výzvu.

„Věřím, že 'obyčejný' člověk má stále v naší demokratické společnosti své místo. Že nejsme pouze ve vleku PR poradců bohatých a mocných, velkých hospodářských uskupení, etablovaných politických stran a médií s jejich 'celebritami'," vysvětluje překladatel, proč výzvu podporuje.

Signatáři Kroměřížské výzvy tvrdí, že v Česku jsou opět ohroženy hodnoty svobody a demokracie. Její součástí je strategie pro prezidentskou volbu v roce 2018. Mezi zakladatele iniciativy patří hudebník a někdejší politik Michael Kocáb a několik osobností z politiky a veřejného života.

Jakákoliv aktivita 'zespoda' je podle překladatele pro českou společnost a lidi, kteří ji tvoří, potřebná a životodárná. „Aby demokracie fungovala, aby byli lidé šťastnější a spokojenější. Věřím, že iniciativa z Kroměříže pro hledání a podporu dobrého příštího prezidenta má smysl. Že může vnést svěží vánek do naší občanské společnosti, může podpořit a přinést vznik křehkého a vzácného pletiva mezilidských vztahů mezi těmi, kteří nejsou lhostejní, nerezignovali na hledání smyslu naší společné lidské existence, touží po zlepšení našeho společného života v této zemi - i v jejím mezinárodním kontextu, chtějí se poctivě a pravdivě postavit výzvám současnosti i budoucích let," píše na Facebooku Hayato Okamura.

Nedělá si prý přitom iluze o lidské dokonalosti iniciátorů, ani těch, kteří Kroměřížskou výzvu podepsali „Člověk je schopen dobrého, může však i zhřešit, poklesnout, selhat. Může mít postranní zájem, nebo mu v budoucnu podléhat. Přesto je důležité, aby se lidé dobré vůle v naší společnosti vzájemně poznávali, komunikovali a diskutovali spolu a pokoušeli se v zájmu obecného dobra národního společenství hledat co možná dobrou a schůdnou cestu do budoucnosti. Pro volbu příštího prezidenta - ale i jinak," uvádí s tím, že je-li tato iniciativa z Kroměříže skutečně demokratická, „bude mít přece takovou podobu, jakou jí společně vtiskneme".

Témata:  prezident ČR Pražský Hrad

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy