reklama

Martin Šimůnek si už možná myslel že stráví zbytek života v zahraničí, vždyť se mu dařilo unikat takovou dobu. Jenže ho čeká české vězení. "Aktuálně je v rukou finských justičních orgánů a probíhá jeho předávací řízení," sdělil TV Nova policejní mluvčí David Schön.

Kolem Šimůnka vypukl skandál ve své době srovnávaný s kauzou sbormistra Bohumila Kulínského. Skvělý sportovec a trenér Martin Šimůnek měl zneužít dvě nezletilé dívky, které mu rodiče v dobré víře svěřili.

V listopadu 2005 poslal obvodní soud pro Prahu 10 Martina Šimůnka na sedm let do vězení. Vrchní soud posléze snížil trest na pět let. Do věznice měl nastoupit na jaře 2006. Místo toho ale zmizel.

Nejprve to vypadalo, že se skrývá v Česku. Pak se jeho stopy začaly objevovat postupně v Německu, ve Spojených státech a v Kanadě. Nakonec se policisté z Útvaru cíleného pátrání zaměřili na sever Evropy. A kontaktovali tamní kolegy.

"Do několika hodin poté, co obdrželi informaci o tom, kde by se měl v tom Finsku skrývat, byli schopni reagovat a hledaného zadrželi," přiblížil Jan Rybář z pátracího policejního týmu.

V Česku už se na Šimůnka skoro zapomnělo i v oddíle, kde působil. Než se vyřídí potřebné formality, potrvá několik týdnů. Pak bude uprchlík takto eskortován do Prahy a následně do vězení.