Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chaos je cíl. Nepohodlní budou zatčeni a odsouzeni. Válka je mír. Langer ostře o policejní kauze

Ivan Langer /ODS/
Ivan Langer /ODS/
Foto: ODS

Olomouc – Někdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer na sociálních sítích pravidelně komentuje dění kolem plánované reorganizace policie, jejich aktérů a státních zástupců. Právě jejich chování považuje podle svých slov za „skandální“. Teď klade hodně otázek, které se kauzy týkají, ale která prozatím nemají odpovědi. „Chaos je cíl,“ tvrdí Langer.

Podle zatím posledních zpráv obvinil vedoucí ostravského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního" úniku informací. Komárek se nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože z její strany zaznamenal pokusy o průnik do spisu. Místo toho chce, aby se sešel poslanecký bezpečnostní výbor.

„Proč plk Šlachta nejde za VSZ Bradáčovou? Proč plk Komárek nejde za VSZ Ištvánem? Proč mlčí VSZ Bradáčová, když obviňuje plk Šlachta? Proč mlčí VSZ ištvan, když obviňuje plk Komárek?" zajímá v té souvislosti Langera.

„Proč 'osvědčený pražský protikorupční tým' neroztočí svůj masomlejnek sledování, odposlechů, domovních prověrek, zatýkání, vyslýchání, obviňování.... Proč 'osvědčený olomoucký protikorupční tým' neroztočí svůj masomlejnek sledování, odposlechů, domovních prověrek, zatýkání, vyslýchání, obviňování... Proč nepíše jindy psavý NSZ Zeman dopisy na všechny strany? Proč strážce zákonnosti trestního řízení NSZ Zeman neprotestuje? Proč policejní plukovníci porušují služební přísahu a zákony? Proč policejní plukovníci vzývají politiky z parlamentního výboru?" klade stále další otázky exministr vnitra.

„Kdyby se problémy společnosti, které jsou jinak přirozené, všudypřítomné a užitečné (tak, jako organismus potřebuje infekci k posílení svého imunitního systému), řešily standardními postupy, mechanismy a pravidly, nebylo důvodu se něčeho obávat. Zvolené řešení by nemuselo být nejlepší a zcela jistě by se nemohlo líbit všem. Bylo by však důležité a prospěšné pro ujištění se v tom, že (bez ohledu na názorovou odlišnost) jsou to právě pravidla, jejichž dodržování spojuje. Systém fungujících pravidel umí odlišit lepšího od horšího a vyloučit toho, kdo se jimi řídit nechce! Neexistence pravidel je esenciální podstatou existence těch, kdo se při jejich platnosti a dodržování nedokáží jinak prosadit...!" píše ve statusu Langer.

Cílem je podle něj nedůvěra v pravidla, eroze systému a chaos. „Chaos jako nástroj k uchopení moci!" varuje.

Nastiňuje také, jak by mohl vypadat další vývoj. „Výbor pro obranu a bezpečnost vyhoví žádosti plukovníků. Jednání výboru bude neveřejné. Závěry z jednání budou (předem předvídatelně) rozporné. Ti, kdo nepodpoří plukovníky, budou označení za korupčníky. Kdo podporuje korupčníky je sám korupčník. S korupčníky nelze spoluvládnout. Předčasné volby odstraní korupčníky. Protikorupční speciální prokuratura nás očistí. Policejní plukovníci budou povýšeni. Nepohodlní budou zatčeni a odsouzeni. Válka je mír," dodává Langer.

Témata:  Ivan Langer Robert Šlachta Policie ČR

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 13:30

Vláda schválila navyšování věku odchodu do důchodu

Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma má za cíl udržet schodek rozpočtu na úrovni jednoho procenta HDP.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy