Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesní školky se možná budou dát zapisovat do rejstříku, ministerstvo chystá změny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Lesním mateřským školkám by již brzy mohlo být umožněno zapsat se do školského rejstříku. Lesní mateřské školy, kterých je nyní v ČR asi 140, o možnost zařazení do rejstříku dlouhodobě usilují. 

Ministerstvo školství chystá předpisy, které by umožnily zápis lesních mateřských škol do školského rejstříku. Díky tomu by v nich mohly děti plnit povinný poslední rok předškolního vzdělávání, který bude zaveden od září 2017. Informovala o tom legislativní náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková.

Lesní mateřské školy, kde děti tráví prakticky celý den venku a které mají jen minimální pevné zázemí, byly zakotveny do nedávno schválené novely školského zákona. Tím to však nekončí, Prudíková uvedla, že rezort připravuje podzákonné předpisy.

Pro připomínkové řízení je připravena vyhláška o předškolním vzdělávání, která určí základní podmínky provozu nebo počet dětí ve vztahu k počtu pedagogického personálu. „Už proběhla debata i s Asociací lesních mateřských škol. Dá se říci, že jsme se rámcově domluvili," poznamenala náměstkyně.

Příprava naopak příliš nepokročila v otázce hygienických předpisů, na kterých resort školství spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví. Právě hygienické předpisy jsou nyní pro lesní školky nesplnitelné, na což poukazují i doporučení česko-německého projektu ministerstva životního prostředí. Zkušenosti z Německa jsou přínosné, protože tam mají lesní MŠ dlouhou tradici. Ministerstvo životního prostředí lesní MŠ podporuje jako součást ekologické výchovy.

Odlišné jsou hygienické požadavky pro chod mateřských škol. „Jsou například přísnější ohledně vody. V Česku musí být tekoucí, v Německu mohou být i barely, " řekl Miroslav Novák z ministerstva životního prostředí. Rozdíl je také ve stravování. Nyní v Česku není možné, aby stravu přinášeli rodiče. Jídlo a pití musí být poskytnuto v budově, kterou lesní MŠ nemá.

Díky zápisu by měly lesní školky nárok na dotaci z ministerstva školství, což by zlevnilo školné. Za současného stavu by navíc pětileté děti nemohly plnit povinný předškolní rok v tomto zařízení. Rodiče by je museli zapsat do běžné školky, kam by buď děti opravdu začaly chodit, nebo by zůstaly v lesní školce a formálně by se vzdělávaly doma.

Žádost o zápis do rejstříku pro příští školní rok musejí zájemci podat do letošního 30. září. Právě doklad o splnění hygienických předpisů ale patří mezi dokumenty, které je třeba doložit až před začátkem provozu, tedy do 31. srpna 2017.

Témata:  školství školky Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy