Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman požádal policisty, aby neodcházeli do civilu. Je to zbytečně vyhrocené, řekl o reorganizaci

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V 15:30 se konala tisková konference prezidenta Miloše Zemana. Jde o nezvyklý krok, protože běžně se názory hlavy státu dozvídáme jen zprostředkovaně ústy hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Konkrétní témata, kterým se chce prezident věnovat, nebyla oznámena. Podle očekávání Miloš Zeman promluvil o krizi v policii, která už přibližně dva týdny štěpí vládní koalici.

"Vítám, že reorganizace byla o měsíc odložena a všechny zúčastněné strany budou mít více času na vypořádání všech připomínek. Také jsem rád, že policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že živé kauzy zůstanou stejným vyšetřovatelům," uvedl Zeman.

Dodal, že situace je zbytečně vyhrocená. "Vyzývám policisty, aby neodcházeli od sboru, protože to jen zpomalí práci na probíhajících kauzách," míní Zeman.

Znovu také odmítl předčasné volby a rozhádaným stranám ČSSD a ANO vzkázal, že spolu budou muset vydržet až do řádných voleb v příštím roce.

Zeman se domnívá, že by bylo dobré k problémům v policii zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, která má více pravomocí než bezpečnostní výbor, který se krizí také zabývá.

Prezident se vyjádřil také k referendu, v němž Britové rozhodují o setrvání v Evropské unii. Řekl, že vystoupení Británie z EU by bylo chybou a hrozil by pak i odchod Skotska, bez něhož by "už Británie nebyla velká".

Prezident ve středu přijal lídry obou znepřátelených táborů - ministra financí Andreje Babiše (je proti reorganizaci) a ministra vnitra Milana Chovance (ten reformu podporuje a podepsal ji).

Zeman oba politiky obdaroval šachovými hodinami, na nichž byl nastavený čas za pět minut dvanáct a vyzval ministry, aby ukončili mediální přestřelky.

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Policie ČR

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy