Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlachta měl dnes mluvit před výborem. Poslanci se ale pohádali a odešli domů

Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Odcházející šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta měl mít dnes Den D. Měl promluvit před poslanci z bezpečnostního výboru, podle všeho o napojení zločinu na politiku. Ale přišel nadarmo.

K hlasování o programu se poslanci dostali teprve po necelých dvou hodinách a navíc ještě zmatkovali při počítání toho, kdo vlastně může hlasovat. Omylem totiž mezi členy výboru započítali i poslance, kteří na jednání dorazili jako hosté.

Nakonec byl schválen návrh, aby promluvili všichni tři pozvaní řečníci - policisté Robert Šlachta a Jiří Komárek a vrchní státní zástupce Ivan Ištvan. Poté by měla být zřízena sněmovní vyšetřovací komise, která má víc pravomocí než bezpečnostní výbor.

Jenže pak ještě došlo na pozměňovací návrhy a definitivní schválení upraveného programu, které ovšem zkrachovalo. Schůze tak byla po více než dvou hodinách ukončena bez jakéhokoli výsledku.

Zasedání bezpečnostního výboru začalo ve čtyři hodiny odpoledne, ale ani po hodině a půl nebyl schválen program, poslanci z různých stran se místo toho dohadovali o tom, co se vlastně (ne)má řešit a projednávat.

V přeplněné jednací místnosti sedí kromě členů výboru i hosté z řad politiků, například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nepřišel, zastupuje ho náměstek Jiří Nováček. Přišel i šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang, píše ČTK.

Kromě Šlachty na jednání bezpečnostního výboru dorazili další dva lidé - Jiří Komárek z ostravské expozitury ÚOOZ a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Nejvýbušnější tvrzení zatím z trojice Šlachta, Ištvan a Komárek vypustil poslední jmenovaný, když v televizi pronesl, že ÚOOZ prošetřuje "brutální" únik informací ze závažné kauzy, který má mít na svědomí policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ten pochopitelně vše popřel a dokonce už i podal trestní oznámení pro pomluvu. Je ovšem otázkou, kolik toho Šlachta, Komárek a Ištvan vlastně budou moci před poslanci říct.

Podle všeho totiž ani jeden z nich nebyl zbaven mlčenlivosti a o spoustě věcí tak nebudou moci mluvit, jinak by riskovali vážné postihy včetně trestního stíhání.

Spor o policii se rozhořel poté, co prezidium před dvěma týdny představilo reformu, která měla začít platit už prvního července. Podstatou změny je sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru do jediné centrály.

Reformu policie od začátku obhajuje ministr vnitra Milan Chovanec, přizvukuje mu i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) naopak reformu kritizuje s tím, že jejím cílem není zlepšení policejní práce, ale likvidace neúplatného Roberta Šlachty.

Sám Šlachta se nechhal slyšet, že reorganizaci ani za mák nevěří a nebude se na ní podílet. Už také podal žádost o uvolnění ze služebního poměru, která začne platit na konci června.

Ministr Chovanec už reformu stvrdil svým podpisem. Došlo jen ke změně začátku její platnosti - místo července má slučování elitních útvarů pod jednu střechu odstartovat až začátkem srpna.

Témata:  Robert Šlachta Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ÚOOZ

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy