reklama

ČTK o tom bez bližších informací o obsahu schůzky informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prezident před několika dny při svých cestách po regionech uvedl, že určitá nenasytnost v restitucích je na škodu porozumění obou stran. Návrh zákona o zdanění církevních restitucí je podle něj reakcí na tyto "masivní žaloby". Jde o stovky určovacích žalob, které církev podala v případě majetku, který dnes vlastní převážně obce a kraje.

Podle odpůrců takového konání, jímž je především Asociace krajů v čele s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), se církev tohoto majetku domáhat nemá, protože se za něj vyplácí finanční náhrada. Podle zákona o majetkovém vyrovnání se totiž vydává jen majetek, který je státní.

Katolická církev opakovaně deklarovala, že nebude usilovat o vydání obecního majetku, pokud při jeho získání nebyl porušen zákon a blokace původního církevního majetku. V některých případech ale podle zástupců církve zákon z roku 1991 o převodu majetku porušen byl a s majetkem se spekulovalo.

V takových případech se církev svého práva bude domáhat, uvádí Česká biskupská konference. Biskupové a zástupci řeholí se ale shodli na tom, že žadatelé o vydání majetku z řad církví v takových případech zohlední, zda hodnota není kompenzována finanční náhradou.