reklama

Zeman se na začátek vyjádřil k ekonomické stránce věci. EU podle něj vytvářela strategickou zónu volného obchodu, která podle něj bude zřejmě narušena. „Není tajemství, že americké banky uvažují o přesunu svých poboček z Británie do Frankfurtu," uvedl prezident.

Obě strany podle něj z ekonomického i politického hlediska ztrácí. Skotsko se podle jeho prognózy odtrhne a vstoupí do EU. „A pak už Velká Británie nebude velká. A tím ztratí i Britové," myslí si hlava České republiky.

Poukázal na to, že minulé referendum o skotské nezávislosti bylo velmi těsné. „A nyní mají zastánci odchodu další silný argument. Na britskou ekonomiku to bude mít velmi výrazný dopad. Na svém původním historickém území bude mít nový nezávislý stát," myslí si Zeman. Dodal, že to podle všeho bude znamenat rozpad Británie.

Varoval také před zhoršením podmínek pro studenty, kteří budou chtít na ostrovech studovat. Brexit podle něj navíc přinese ochlazení politických vztahů mezi Evropou a Londýnem. „Evropští politici se budou cítit možná jako malé děti," myslí si Zeman. Dodal však, že jsou to právě evropští politici, kteří mají vinu na tom, jak referendum ve Velké Británie dopadlo.

Britové se podle něj pro odchod rozhodli především kvůli migraci. Připomněl, že právě v této zemi vznikl pojem no-go zóny a že zde žijí velké skupiny Pákistánců, kteří žijí v uzavřených komunitách. A právě debaty o migrační politice a kvótách pak přispěly k neklidu Britů.

Svůj díl viny na situaci by si podle něj měla přičíst také Evropská komise. „Kdyby špičky EU byly výrazné osobnosti, tak by se chytily za nos, ale kdyby to opravdu byly výrazné osobnosti, tak by k brexitu nedošlo," tvrdí Zeman.