Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padne průlomový verdikt? ÚS se vyjádří k zákazu osvojení dítěte registrovanými partnery

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud se zítra vyjádří k zákazu osvojení dítěte registrovanými partnery. Zákon nyní říká, že trvající partnerství brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitelem dítěte.

Návrh na zrušení sporného ustanovení zákona o registrovaném partnerství podal loni Městský soud v Praze na základě konkrétního sporu. Výsledek oznámí soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček ve velké sněmovně, kterou v posledních letech ústavní soudci využívají k vyhlašování nálezů jen sporadicky.

Je to historicky první rozhodnutí, ve kterém se ÚS zabývá zákonem o registrovaném partnerství a soužitím osob stejného pohlaví, uvedla Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

Spor řešený městským soudem trvá několik let. Muž žijící v registrovaném partnerství nejprve požádal radnici Prahy 13 o zařazení mezi osvojitele. Úřad to s odkazem na zákon odmítl, stejně postupoval i pražský magistrát. Následně muž podal žalobu, soud ale řízení přerušil a obrátil se na ústavní soudce.

Svobodní gayové a lesby si teoreticky dítě jako jednotlivci osvojit můžou, registrovaní partneři nikoliv. Zároveň norma v jiném bodě stanovuje, že existence partnerství není překážkou výkonu rodičovské zodpovědnosti některého partnera vůči jeho vlastnímu dítěti.

Návrh na změnu zákona předložili už členové předchozí Poslanecké sněmovny. Kvůli pádu vlády se ale nestihl projednat. S novou verzí pak přišla skupina poslanců z různých stran hned po nástupu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014. Od té doby norma leží v dolní komoře. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) proto nyní připravil vládní novelu.

Témata:  Ústavní soud ČR homosexuálové registrované partnerství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy