Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé z nebezpečných zemí se nebudou muset hlásit úřadům

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí a Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí a Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes odmítla předlohu opozičního Úsvitu, podle níž by lidé z nebezpečných zemí museli v tuzemsku hlásit pobyt úřadům, aby o nich měly lepší přehled.

Seznam nebezpečných zemí by sestavoval kabinet. Poslanci Úsvitu uvádějí jako příklad Turecko, Ukrajinu nebo Kosovo. O nesouhlasném stanovisku ministrů informoval novináře úřad vlády.

"Zařazení země na seznam nebezpečných zemí by mohlo mít zásadní dopady na diplomatické vztahy s těmito zeměmi," upozornili vládní legislativci v předběžném stanovisku pro dnešní zasedání ministrů.

Zdůraznili taky, že Česko je dlouhodobým zastáncem vízové liberalizace s Ukrajinou. Navíc by se mohlo podle materiálu pro kabinet stát, že z pohledu azylové politiky by Česko některou zemi pokládalo za bezpečnou a z hlediska pobytu jejích obyvatel v tuzemsku za nebezpečnou.

Na seznamu nebezpečných zemí by měly být takové země, o jejichž osvobození od vízové povinnosti rozhodla Evropská unie proti vůli Česka, uvádějí poslanci Úsvitu v důvodové zprávě.

Témata:  vláda Úsvit - Národní koalice

Aktuálně se děje

19. května 2024 12:32

Fico už je po atentátu mimo ohrožení života. Stav premiéra je nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.