Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud rozhodl, že homosexuální páry si budou moct adoptovat dítě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Homosexuálové žijící v registrovaném partnerství si budou moci osvojit dítě. Na dnešním jednání o tom rozhodl Ústavní soud. Právní úprava jim doposud tuto možnost zakazovala.

Na návrh Městského soudu v Praze škrtl ÚS ustanovení zákona, které adopci registrovaným partnerům znemožňovalo. Svobodní gayové a lesby si teoreticky dítě jako jednotlivci osvojit mohli, po uzavření partnerství už to nešlo.

Nález se přímo nevztahuje ke společnému osvojení, které občanský zákoník vztahuje pouze na manželské, tedy heterosexuální páry. Jde jen o individuální adopci jedním osvojitelem, kterou zákon připouští jako spíše výjimečnou možnost.

Dnešní nález tedy přímo nedopadá ani na situace, kdy registrovaný partner chce osvojit partnerovo dítě. V případě individuální adopce totiž dochází ze zákona k zániku příbuzenského poměru mezi dítětem a jeho biologickým rodičem či rodiči.

ÚS přezkoumával právní úpravu na základě konkrétního sporu. Muž žijící v partnerství požádal radnici Prahy 13 o zařazení mezi osvojitele. Úřad to s odkazem na zákon odmítl, stejně postupoval i pražský magistrát. Muž podal žalobu, soud ale řízení přerušil a obrátil se na ústavní soudce - nechtěl totiž aplikovat zákon, o jehož ústavnosti má pochybnost. Nyní se městský soud k případu vrátí.

Jako první země na světě uzákonilo registrované partnerství osob téhož pohlaví v roce 1989 Dánsko a v roce 2001 Nizozemsko jako první stát umožnilo sňatky homosexuálních párů a zároveň adopce dětí. V Evropě mohou registrovaní partneři společně adoptovat děti také například v Belgii, Británii, Španělsku nebo skandinávských zemích.

Čeští poslanci už obdrželi novelu zákona z pera ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Ta by měla umožnit také druhému z partnerů získat rodičovská práva na dítě, a to i v případě osvojení dětí z předchozího vztahu. Vláda by o ní měla jednat do konce prázdnin.

Témata:  Ústavní soud ČR registrované partnerství adopce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy