reklama

Ústavní změna spolu s novelou zákona o NKÚ předpokládala, že úřad by mohl prověřovat vynakládání prakticky všech veřejných peněz. Kontroloři by se mohli zkoumat například i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl.

Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také obecních samospráv. Upozorňovali na jejich duplicity. Opakovala se tak situace z počátku roku 2013, kdy senátoři zamítli předlohy o rozšíření pravomocí kontrolního úřadu s podobnými argumenty poprvé. V případě ústavních změn nemůže dolní komora komoru horní přehlasovat.

Vládě proto senátoři doporučili, aby návrhy na vyšší kompetence NKÚ předložila znovu, ale v souladu se svým programovým prohlášením souběžně s návrhem na odstranění vícečetných kontrolních systémů.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) dnes uvedl, že už má připravenou novou ústavní novelu i prováděcí zákon k rozšíření pravomocí kontrolního úřadu, aby mohly být se zákonem o řízení a kontrole veřejných financí zaslány k projednávání společně.