Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hospodaření státu: Od pátku bude muset zveřejňovat smlouvy v registru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Stát, kraje, větší obce a další organizace budou muset od pátku, kdy vstoupí v platnost nový zákon, zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru.

Zákon se týkat smluv s plněním nad 50.000 korun bez daně z přidané hodnoty. Po roce pak začne platit pravidlo, podle něhož nezveřejněná smlouva nebude účinná.

Zákon má přinést veřejnou kontrolu nad nakládáním s veřejnými penězi i jejich šetrné vynakládání. "Vychází ze základní premisy, že s veřejnými prostředky se musí hospodařit veřejně," řekl ČTK zástupce předkladatelů Jan Farský (TOP 09 a Starostové). "Sloužit má samozřejmě k maximální transparentnosti, což by mělo vést k tomu, že bude posílena i důvěra v nakládání s těmito prostředky," dodal.

Zákon předložila ve Sněmovně skupina poslanců z různých stran na začátku prosince 2013. Sněmovnu schválený zákon definitivně opustil koncem listopadu 2015 poté, co ho poslancům vrátil Senát s pozměňovacím návrhem. Sněmovna ale senátní úpravu odmítla a odeslala zákon v původně schváleném znění prezidentovi. Prezident Miloš Zeman podepsal na začátku loňského prosince.

Registr smluv bude spravovat ministerstvo vnitra a má být bezplatně přístupný po internetu. Smlouvy do něj budou muset vkládat i státní fondy, státní nebo krajské ústavy, ale i Česká televize nebo Český rozhlas.

Zákon se nebude vztahovat na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o energetický gigant ČEZ.

Povinnost zveřejňování podle tohoto zákona nebudou mít ani zdravotní pojišťovny v případě smluv se zdravotnickými zařízeními. Zveřejňování těchto dohod už upravila takzvaná transparenční novela o veřejném zdravotním pojištění. Ve Sněmovně je nyní ve druhém čtení novela poslanců KDU-ČSL, která navrhuje, aby výjimku ze zveřejňování smluv měl také Národní podnik Budějovický Budvar, na který tato povinnost také dopadne.

Témata:  registr smluv na internetu Jan Farský internet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy