reklama

Úpravu, proti které protestovala také Hospodářská komora ČR, nyní dostane k podpisu prezident. Pokud ji Miloš Zeman podepíše, obchody budou muset mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by směly mít otevřeno jen do 12:00. Sněmovna návrh schvalovala podruhé.

Podle původního návrhu měly mít obchody jen na Nový rok a dva z vánočních svátků, což už často dodržují dobrovolně samy. Senátoři ale trvali na přísnější verzi. A poslanci jim nakonec dali za pravdu. Zákaz nakonec prosadilo 89 ze 154 přítomných poslanců z ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a menších frakcí.

Omezení nebude platit pro obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zavřít na svátky naopak musí zastavárny, sběrny nebo bazary. Za porušení zákona bude hrozit pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení to bude až pětinásobek.

Odbory se omezení prodejní doby pokouší prosadit už asi deset let. Argumentují stejně jako levicoví zákonodárci v čele s bývalým odborovým předákem Jaroslavem Zavadilem (ČSSD) tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu. Odpůrci poukazují na to, že zákon je diskriminační a neřeší, zda v nákupních centrech nebudou muset mít zavřeno také menší obchůdky.

Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) normu kritizoval mimo jiné jako "naivní pokus o sociální inženýrství". Podobně zástupci ODS a TOP 09 zastáncům předlohy vytýkali to, že chtějí určovat lidem, jak se mají chovat a kdy mají chodit nakupovat.

Hospodářská komora ČR však varuje, že opatření připraví zaměstnance a sezonní pracovníky velkých obchodů o příplatky za práci o svátcích a v noci. Jde prý o zbytečnou, umělou a diskriminační regulaci. Poslanci navíc podle ní jdou proti evropským trendům.