Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se pustil do Bruselu: Britové odcházejí z EU kvůli neschopnosti vedení

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: unmultimedia.org

Jihlava - Podle Miloše Zemana jsou důvodem brexitu obavy Britů z "naprosté neschopnosti" současného vedení Evropské unie. Prezident dále očekává, že se do pěti let od Británie odtrhne Skotsko a vstoupí do unie samostatně.

"Můj názor jako eurofederalisty je ten, že EU je skvělý projekt s mizerným vedením," řekl dnes Zeman v Jihlavě během návštěvy Kraje Vysočina.

Připomněl některé bývalé představitele s velkým vlivem na podobu evropské integrace, jako byli například někdejší předseda Evropské komise Jacques Delors nebo jeden ze zakladatelů evropské integrace Jean Monnet, který vypracoval po druhé světové válce plán Evropského společenství uhlí a oceli.

"Při vší úctě - když pozoruji některé nejmenované vedoucí představitele EU a srovnám je s těmito velikány, je to zhruba stejný rozdíl, jako mezi první a druhou ligou," poznamenal dnes Zeman.

Od české eurokomisařky Věry Jourové se prý dozvěděl, že pracuje například na směrnicích o jednotné produkci vosku či inkoustu do laserových tiskáren. "Nedivte se, že když byrokratičtí šílenci vydávají takové směrnice, a přitom nejsou schopni například ochránit vnější hranice EU před migrační vlnou, že se vám toto vedení jinak skvělého projektu zhnusí, a že ho opustíte. To je podle mého názoru skutečně základní příčina brexitu," řekl prezident.

Témata:  Miloš Zeman Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy