Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po konci summitu EU nemá Británie zatím žádnou strategii pro vyjednávání

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu dnes skončil dvoudenní summit EU, který se točil především kolem brexitu. Londýn prozatím nemá oficiální strategii pro vyjednávání s unií.

Oproti úterku bylo dnešní setkání o směřování unie neformální a poprvé bez účasti Británie. V Bruselu je naopak šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová, která rokovala s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

Poté prohlásila, že Skotsko je odhodláno i přes brexit setrvat v Evropské unii. Schulz řekl, že skotskou první ministryni vyslechl. Jednal s ní také šéf socialistů v europarlamentu Gianni Pitella, který vyjádřil sympatie skotské situaci, řekl ale, že je to vnitřní záležitost Spojeného království.

Britský ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Crabb, který se uchází o post předsedy Konzervativní strany, a tím i o úřad premiéra, dnes oznámil, že jako ministerský předseda bude regulovat přistěhovalectví. Odmítl také vypsat možné druhé referendum o EU. Změny ve vedení zřejmě čekají i opoziční Labouristickou stranu, jejíž předseda Jeremy Corbyn by se během dneška mohl dozvědět jména vyzývatelů.

Budoucí postup si dnes ujasňuje také 27 unijních států bez Británie. Český premiér Bohuslav Sobotka před jednáním řekl, že očekává debatu o taktice rozhovorů s Londýnem. Německá kancléřka Angela Merkelová ani francouzský prezident François Hollande se po příjezdu do budovy Evropské rady nijak nevyjádřili, litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová ale řekla, že za klíčovou nyní požaduje jednotu bloku.

K očekávaným reformám EU se mezitím vyslovil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který chce od členských států přísnější dodržování rozpočtové disciplíny.

Po propadu po čtvrtečním referendu se dále zotavují akciové trhy v kontinentální Evropě i v Británii. Britské akcie podporuje výhled na delší období, v němž bude Londýn s EU jednat o podmínkách odchodu. To od úterý přispívá ke stabilizaci kurzu britské libry, která v pátek a v pondělí klesla na minima za 31 let.

Témata:  EU Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.