Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanecká sněmovna dnes probírá OKD. Sobotka se situaci snaží vysvětlit

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poslanecká sněmovna se dnes zabývá okolnostmi někdejší privatizace těžební společnosti OKD. Tento mimořádný bod iniciovali poslanci strany Úsvit a KSČM. Ti chtějí zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, která by se privatizací zabývala.

Před 12 lety, kdy k privatizaci došlo, byl současný premiér Buhuslav Sobotka (ČSSD) ministrem financí. Podíl získal většinový vlastník, společnost Karbon Invest, za 4,1 miliardy korun. Iniciátoři debaty o privatizaci z řad poslanců Úsvitu poukazují na to, že následný posudek určil čistou hodnotu majetku OKD na 52 miliard korun. Mluví o Sobotkově politické odpovědnosti.

„Privatizace OKD je jeden velký podvod a já si nedovedu představit, že by za něj premiér Sobotka nenesl politickou odpovědnost. My dnes budeme požadovat zřízení vyšetřovací komise k privatizaci OKD, která by jasně určila politickou odpovědnost za tento tunel na Moravskoslezský kraj. Na zřízení komise máme již sebrané podpisy," řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu Marek Černoch.

Jeho staran pokazuje, že společnost OKD byla v roce pro účely privatizace oceněna na částku 4,5 miliardy korun. "Za tuto částku byly prodány nejen samotné Ostravsko-karvinské doly, ale také 44 tisíc hornických bytů v Havířově, Ostravě a Karviné, 1200 hornických bytů na Kladně a mnoho dalších společností a nemovitostí," píše Úsvit v oficiálním prohlášení.

Znalecký posudek firmy Ernst&Young následně určil hodnotu čistého obchodního majetku OKD k 31. prosinci 2005 na 52 miliard korun. "Rozdíl mezi prodejní a odhadní cenou tak činí 47,5 miliardy korun. Odhadce, který oceňoval pro Sobotku majetek na 4,5 miliardy, je za to dnes před soudem," připomněla strana. Některé části společnosti nebyli podle poslanců Úsvitu vůbec nebyly oceněny vůbec a Bakalovi byly dány úplně zadarmo. 

Sobotka před poslanci vysvěštluje okolnosti privatizace

I proto Sobotka předstoupil před poslance a údajně nevýhodný prodej minoritního podílu státu za podhodnocenou cenu hájil. Podle svých slov si připravil souhrnné informace. Připomněl třeba, že o privatizaci rozhodl na konci prosince 1990 tehdejší ministr hospodářství Vladimír Dlouhý.

„Již v roce 1996 se stát rozhodnutím ministra Jiřího Skalického zbavil většinového podílu v OKD," řekl poslancům Sobotka. „V roce 1998 už nemohl stát uplatňovat vliv v akciové společnosti OKD. Stát přišel o majoritu ve společnosti, aniž by za ni získal jakékoliv prostředky," prohlásil premiér.

Vzhledem k tomu, že Sobotka své vysvětlování pojal opravdu detailně, není jasné, zda dokáží poslanci ve vyhrazeném čase, tedy do 13:00 přijmout nějaké usnesení. Pokud se to nepodaří, budou se muset poslanci KSČM a Úsvitu pokusit prosadit tento bod na jednom z dalších jednání.

Témata:  Bohuslav Sobotka OKD Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy