Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidatura Horáčka na prezidenta je reálná? Začíná se scházet s politickými stranami

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha – Jak se zdá, kandidatura textaře a producenta Michala Horáčka na prezidenta, dostává reálnější obrysy. Podle informací listu Mladá Fronta Dnes se už podnikatel sešel s některými politickými stranami.

Deník informuje o tom, že se Horáček už byl představit u KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. A jak se zdá, zanechal dobrý dojem. Místopředseda lidovců Jiří Mihola připustil, že ho zahlédl a že „tam byl nějaký kontakt". Předseda STAN Petr Gazdík pak informaci o setkání s Horáčkem nechtěl potvrdit ani vyvrátit.

Sám potenciální prezidentský kandidát potvrdil, že nějaké schůzky s politickými stranami absolvoval. „„Pozvali mě i lidé z nejrůznějších politických entit. Naslouchal jsem jim," potvrdil listu, Ani on ale nechtěl být konkrétní. Nejmenovaný zdroj však deníku řekl, že je sice brzy, ale že Horáček zanechal dobrý dojem jak u lidovců, tak i u starostů.

Když ale dojde na otázku, zda by s podporou dané strany kandidoval, textař se prý vykrucuje. „Michal Horáček to vždy až skoro demonstrativně odmítne. V žádném případě to podle něj nesmí vypadat tak, že přišel žádat o nějakou podporu. S tím se pak dá těžko pracovat, strany chtějí být v prezidentské kampani vidět," dodal zdroj.

Horáček má přitom podle nedávno zveřejněného průzkumu SANEP také poměrně velkou podporu veřejnosti. Na prvním místě se sice umístil dosavadní prezident Miloš Zeman s 29,5 procenty, Horáček však byl druhý s 12,9 procenty.

„Ve druhém kole, které vychází z výsledků prvního kola, by pak v duelu stávajícího prezidenta Miloše Zemana a textaře, spisovatele a producenta Michala Horáčka, v červnových přímých volbách při účasti 61,8%, zvolila většina 56,2% voličů ve prospěch stávající hlavy státu. Michal Horáček by pak získal podporu 43,8% voličů," uvedla agentura.

Vzhledem k tomu, že Michal Horáček svou úvahu o možné kandidatuře v prezidentských volbách v roce 2018 zveřejnil teprve nedávno, je pravděpodobné, že by se mohl stát velmi výraznou osobností voleb. A to si jistě uvědomují i strany, které své kandidáty zatím hledají.

Témata:  Michal Horáček prezident ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy