Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovací komisi k reformě policie povede exministr Blažek

Pavel Blažek
Pavel Blažek
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizace policejních útvarů povede exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Tajná volba vyšla až napodruhé.

Blažek porazil někdejšího policistu Zdeňka Ondráčka (KSČM). Zvolením předsedy může komise začít pracovat. Exministr obdržel 89 ze 163 odevzdaných hlasů, Ondráčka volilo 61 poslanců, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

"Během následujících měsíců bychom měli zjistit, z jakého důvodu došlo ke sporům uvnitř policie a zda měli státní zástupci oprávněný důvod do reorganizace policie zasahovat a jestli byla forma, kterou tak učinili, v mezích zákona. Je potřeba omezit emoce a na základě faktů dojít k závěrům, ze kterých můžeme vyvodit výsledky a sjednat nápravu," uvedl po zvolení Blažek v tiskové zprávě.

Kandidaturu před dnešní volbou stáhl Martin Lank (Úsvit). Čím více nominantů by bylo, tím by se snížila pravděpodobnost, že bude předseda zvolen, zdůvodnil svůj krok.

Komise je sedmičlenná, každá sněmovní strana v ní má jednoho zástupce. Vedle Blažka, Ondráčka a Lanka v ní jsou Richard Dolejš (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Daniel Korte (TOP 09) a Jan Bartošek (KDU-ČSL). Výsledky má komise dát plénu do konce října.

Kvůli policejní reformě odešel s dneškem do civilu Robert Šlachta, který protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vedl. Pochyby o reorganizaci vyjádřili i někteří státní zástupci. ČSSD stejně jako policejní prezident Tomáš Tuhý tvrdí, že změny zlepší práci policie. Hnutí ANO a další kritici naopak soudí, že účelem plánu je poškodit činnost protimafiánského útvaru.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Pavel Blažek Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy