Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Czexit? Zapomeňte, vzkazuje vláda. Bez EU se Česko nemůže rozvíjet

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes odpoledne reagovala na výroky prezidenta Miloše Zemana, který by nebyl proti celostátnímu referendu o czexitu. Sobotkův kabinet nepočítá s žádnými referendy, které by zpochybňovaly členství Česka v Evropské unii či NATO.

"Dlouhodobou prioritou zahraniční politiky vlády České republiky a národním zájmem je být členem EU i NATO," uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Stabilizovaná, soudržná a fungující EU je podle vládního prohlášení zárukou dalšího bezpečného rozvoje ČR. "Vláda v této souvislosti nezvažuje činit jakékoli kroky, které by naše členství a dlouhodobé směřování zahraniční politiky ČR jakkoli zpochybňovaly, nepočítá se tedy ani s žádnými referendy," dodal Ayrer.

"Přijetí zákona o referendu samozřejmě podporujeme a Poslanecká sněmovna zákon projednává, ale já osobně nepovažuji za dobrý nápad pořádat referendum o vystoupení z Evropské unie," řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je potřeba lidem vysvětlovat, proč je Česko v EU a že by nebylo dobré evropský spolek i přes chyby, které má, opouštět.

Proti návrhům na všelidové hlasování v těchto záležitostech je i TOP 09. "Oba návrhy útočí na priority české zahraniční a obranné politiky posledních desetiletí. Těmito návrhy se Miloš Zeman stal bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku," uvedl na sociálních sítích předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Témata:  vláda referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy