Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se pustil do amerického velvyslance Schapira: Jeho boj s korupcí je pokrytecký

Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Boj velvyslance USA Andrewa Schapira proti korupci v Česku je pokrytecký, řekl prezident Miloš Zeman s tím, že Schapiro získal diplomatický post jako dík za sponzorství kampaně prezidenta Baracka Obamy. A to je prý určitý druh korupce. Zeman také kritizoval miliardáře George Sorose.

"Sponzorství samotné za korupci nepovažujeme, ale za korupci už můžeme považovat to, že je pak sponzor odměněn velvyslaneckým postem. Pak lze vyslovit hypotézu, že i pan Schapiro je zapleten do jistého druhu korupce a jeho boj proti korupci v České republice je poněkud pokrytecký," uvedl Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Schapiro se podle něj jen považuje za bojovníka proti korupci a že zlepšení jejich vzájemných vztahů nelze očekávat. "Ale záleží na výsledku amerických prezidentských voleb. Záleží na tom, koho bude pan Schapiro tentokrát sponzorovat, a tak není vyloučeno, že možná dlouho už velvyslancem nebude," dodal.

Zeman kritizoval i miliardáře Sorose, jemuž jeho odpůrci vytýkají podíl na organizování režimních převratů z poslední doby. Podle Zemana se možná taková změna připravuje i v Česku.

"Některé jeho (Sorosovy) aktivity jsou přinejmenším podezřelé a nápadně připomínají vměšování se do vnitřních záležitostí. Organizovat tzv. barevné revoluce v jednotlivých zemích je sice zajímavý koníček, ale těm zemím to přináší víc škody než užitku. Podívejte se, jak dopadla Ukrajina po Majdanu a takové Majdany se připravovaly nebo připravují v řadě zemí, možná i v případě České republiky," řekl prezident.

Témata:  Miloš Zeman Andrew Schapiro George Soros

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.