reklama

Okamura loni získal díky podnikání zhruba osm milionů korun. Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek dostal 2,38 milionu korun jako člen představenstva skupiny Agrofert, kterou vlastní šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš. Obsah Babišova loňského oznámení ještě není v registru přístupný, stane se tak po formální kontrole členy mandátového a imunitního výboru.

Koupi domu za 5,8 milionu korun zapsal do prohlášení Jan Chvojka (ČSSD) spolu s hypotékami asi za pět milionů. Za 4,6 milionu korun koupil dům jeho stranický kolega František Adámek a dům za 2,5 milionu si pořídila Miroslava Němcová (ODS). Majitelem bytu za dva miliony korun se stal Milan Brázdil (ANO). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) pořídil pozemek o výměře sedm metrů čtverečních v hodnotě 7000 korun.

Někteří poslanci se nemovitostí naopak zbavovali. Martin Plíšek (TOP 09) prodal byt za šest milionů a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura za 2,4 milionu korun.

Hned několik poslanců loni investovalo do automobilu. Ivana Pilného (ANO) a Martina Novotného (ODS) spojuje nejen členství v hospodářském výboru, ale i to, že v oznámení uvedli konkrétní značku pořízeného vozu. V obou případech to bylo BMW.

Jiným způsobem uložil skoro čtvrt milionu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) - investoval je do dluhopisů jedné z bank. Naopak ministr dopravy Daň Ťok (ANO) prodal akcie firmy Skanska, kterou dříve vedl; vydělal na nich asi 340.000 korun.

Jiří Zlatuška vykázal mzdu z Masarykovy univerzity 1,7 milionu korun a Marie Benešová (ČSSD) si přivydělala asi 600.000 korun jako advokátka.

Poslanec Jan Birke (ČSSD) uvedl, že vede dozorčí radu Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, jejímž prezidentem je Jaroslav Tvrdík. Za funkci dostal Birke podle prohlášení 960.000 korun. Zajímavostí je oznámení Jany Pastuchové (ANO), která má v Německu úvěr 20.782 eur na výstavbu rodinného domu.