Praha - Více než dvě třetiny Čechů (70 %) se zajímají o správnou výživu. Přestože správný výběr potravin je základním stavebním kamenem zdravé výživy, již zde si mnoho lidí neví rady. Průzkum iniciativy Vím, co jím a piju ukázal, že ačkoliv se znalosti Čechů o správné výživě zlepšují, lidé stále neumí vybrat potraviny vhodné pro udržení dobrého zdraví. Výživovým údajům, které jsou uváděné na potravinách, Češi nerozumí nebo na jejich čtení a interpretaci při nákupu nemají čas. Navíc pouze 4,8 % Čechů se domnívá, že má možnost volby a nabídka vhodných potravin je dostatečná.
Nemusíte být expert na výživu, stačí vědět, že tzv. rizikové živiny do vašeho jídelníčku v nadměrném množství nepatří. Sůl, trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny a přidané cukry jsou pro vaše zdraví rizikové, jelikož v nadměrném množství způsobují rozvoj civilizačních onemocnění – nadváhu, obezitu, nemoci srdce a cév, diabetes II. typu a další.
Zájem o správné a zdravé stravování roste
Češi mají zájem o své zdraví a chtějí vědět, co si kupují a co jedí. Uvádí to 72,5 % respondentů. Tyto snahy ale často převálcuje zdánlivě zdlouhavý proces výběru nejvhodnějších potravin. Pouze necelá třetina Čechů (28,6 %) čte pravidelně výživové údaje na potravinách. Češi, kteří údaje na potravinách čtou zřídka nebo vůbec (39,5 %) jako hlavní důvody uvádí, že při nákupu nemají čas sledovat výživové údaje na obalech (34,7 %) a pokud už si čas najdou, mají v uváděných hodnotách zmatek (22,5 %).
Pomoci s výběrem nutričně hodnotných potravin a ušetřit čas v obchodě může logo Vím, co jím. Jak ukázal průzkum, téměř 70 % Čechů vítá značku kvality, která jim pomůže vybrat produkty vhodné pro zdravý životní styl.
Chyby, které ohrožují zdraví
„Z průzkumu dále vyplývá, že téměř polovina dotázaných ze svých jídelníčků vyřazuje nenasycené mastné kyseliny. Ale jsou to právě nenasycené tuky, které jsou zdraví prospěšné - pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a snižují riziko onemocnění srdce. Také podporují správný růst a vývoj dětí," uvádí prof. Jana Dostálová, předsedkyně Českého vědeckého výboru při Vím, co jím a piju. Dobré tuky můžeme najít převážně v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, ale i přesto si to mnoho lidí neuvědomuje. Přes 60 % dotázaných právě konzumaci olejů omezuje.
5 tipů, jak vybrat zdravější potraviny
Čtěte etikety, zejména tabulku nutričního složení. Pozornost věnujte nejen složení potravin, ale také datu trvanlivost. Omezujte příjem rizikových živin, mezi které patří trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl a přidaný cukr. Upřednostňujte při nákupu dobré tuky – rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový) a kvalitní margaríny z nich vyrobené. Orientaci vám usnadní logo Vím, co jím, díky kterému na první pohled víte, že daný výrobek neobsahuje kritické množství rizikových živin.Průzkum „Rizikové živiny v potravinách" realizovala iniciativa Vím, co jím a piju, o. p. s., ve spolupráci se společností SANEP. Průzkum byl proveden v lednu 2016 metodou CAWI. Zúčastnilo se ho 3 943 respondentů z celé ČR ve věku 20–60 let, kteří jsou zodpovědní za nákup potravin do domácnosti.
Související
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
12. září 2024 9:06
13. května 2024 14:01
23. dubna 2024 21:35
11. dubna 2024 14:55