Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí Česku teroristický útok? Politik varuje

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Člen předsednictva politického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Radek Rozvoral varuje před teroristickým útokem v Česku. Češi by prý měli být také na pozoru před radikálními islamisty.

"V České republice prý dojde k teroristickému útoku! Tvrdí to podle Neovlivní.cz dlouholetý aktivní český agent tajných služeb věnující se mezinárodnímu terorismu se specializací na islám, jehož jméno nebylo ze zištných důvodů zveřejněno," uvedl na svém webu politik.

Podle agenta je prý největší problém v tom, že spolu v boji proti teroru nespolupracují české tajné služby tak, jak by měly. Situace je prý zcela opačná, naopak si podrážejí nohy a nepředávají si informace. Následky mohou být podle něj fatální a obává se, že to politici začnou řešit, až když bude pozdě.

"Dalším nebezpečím jsou radikální muslimové. Potencionálně nebezpečných muslimů jsou prý v České republice tak dvě tři desítky. Jsou to lidé schopní vyjadřovat se jako radikál, přesvědčit okolí o správnosti svého počínání a ovlivnit další," tvrdí Rozvoral.

"Pokud toto tvrdí profesionál na terorismus se specializací na islám, proč nám tedy stále dokola Sobotka s Chovancem veřejně opakují, že teroristické útoky vyznavačů islámské víry v České republice aktuálně nehrozí? Odpověď je nasnadě, jsou neschopní to řešit a raději se na plná ústa zaobírají mýtným systémem a kritikou Ministerstva dopravy. Je to proto, že se blíží krajské volby a důležitější než bezpečnost občanů je zdiskreditování politické konkurence, aniž by jim nějak vadilo, že spolu v současné době vládnou," dodal.

Agent, jehož jméno server neprozradil, v rozhovoru uvedl: "Komunita vyznavačů islámu, která tu žije, většinově není zaměřená tímto směrem. Bavíme se o lidech středního věku, kteří tu jsou etablovaní, mají své rodiny, sociální vazby a ekonomické zázemí. Teroristické útoky nejsou jejich cílem. Nemají důvod nic takového dělat, to by pro ně byla podnikatelská i osobní sebevražda. Jsou to lidé, kteří se více či méně legálně dostali k nějakému kapitálu a vlivu a tohle by je zničilo. A navíc to v nich opravdu není. Jejich prohlášením, kterými se distancovali od násilí, věřím. Je ale fakt, že někdy v roce 2010 se něco stalo – a dodnes to tajné služby neumí pojmenovat – a muslimská komunita se tu rozdělila. Můžu se jen domnívat, že zahraniční centra muslimů, která jsou rozdělena na sunnitskou a šíitskou část, začala podporovat své oblíbence a v komunitě nastal ideový konkurenční boj. Navzájem se v centrech nesnesli, vyčítali si první poslední a v drtivé většině to skončilo tak, že šíité odešli a založili si centra vlastní. Tím se komunita výrazně rozštěpila a pro bezpečnostní složky to byl poměrně nekomfortní stav. Když byli muslimové na jednom místě, dalo se všechno lépe ohlídat."

Tvrdí, že rizikové osoby se z hlediska platného práva v České republice ničeho až tak vážného nedopouštějí. "Nebezpečí je v něčem jiném. Ti imámové tu přednesou svoji představu o tom, jak má islám vypadat, jak by se komunita tady měla profilovat. Ti starší si jej poslechnou a řeknou: fajn, to známe z domova, když jsme byli malí. A vzpomenou si na to, jak zpravodajská služba nebo Husajnovy milice honily lidi nahoru dolů a vůbec se s nimi nemazaly. Stejně se k nim choval otec Bašára Asada, stejně se k nim chová sám Bašár Asad. Imám jim při kázání vyhrožuje, že která z žen nebude chodit zahalená, budou se po ní házet kameny a sešvihá se bičem. A ten domestikovaný muslim si řekne, že to tady nechce. Nechce, aby se takto chovaly jeho děti. Jenže to se bavíme o té starší generaci. Bohužel sluchu se dostává těmto radikálním názorům z řady mladších muslimů. Těch, kteří nejsou ke klidu ekonomicky motivovaní. Buď se tu narodili, nebo sem v poslední době přijeli třeba na pozvání příbuzných a teď prožívají poměrně hořké rozčarování. A nejednou se stalo, že ti, co je pozvali, sami později říkali: ježíš, to jsme přehnali," uvedl.

Potencionálně nebezpečných muslimů jsou tu prý dvě tři desítky. "To jsou lidé schopní slovně se vyjadřovat jako radikál, jsou schopni přesvědčit okolí o správnosti svého počínání a ovlivnit další. Nebezpeční jsou i proto, že je jim jedno, pokud se tu stane teroristický útok. Nemají tu nic, nemají motivaci chovat se k ostatním jako ke svým blízkým. V té skupině dvaceti třiceti radikálně smýšlejících se pak může najít jeden či dva, kteří se dozvědí, že doma v Sýrii nebo Iráku armáda záměrně nebo omylem někoho z jeho rodiny zabila či zmrzačila, a může se začít chtít mstít. To už je neřiditelný proces. Vezme si nůž a půjde něco udělat na úřad, do školy a nijak tomu nezabráníte," dodal agent.

Témata:  Radek Rozvoral terorismus Česká republika

Aktuálně se děje

16. května 2024 17:15

Podezřelá zásilka v budově BIS. Na místě jsou hasiči i policie

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy