Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystáte se koupat? Kvalita je v pořádku a o víkendu bude pařák

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Proměnlivé počasí posledních dnů bude v Česku pokračovat i o víkendu. Teploty budou kolísat, ale většinou se budou držet na příjemných letních hodnotách. Ideální čas vyrazit za koupáním k vodě - podle hygieniků je na většině míst voda stále bez přemnožených sinic a vhodná ke koupání.

Teploty by se v sobotu měly pohybovat okolo 22 až 26 stupňů, na Moravě a ve Slezsku potom kolem 28. Můžeme očekávat oblačno až polojasno a mraků bude postupně ubývat. V neděli by si milovníci koupání měli opravdu přijít na své - odpoledne totiž naměříme 26 až 30 stupňů. V pondělí nás potom čeká tropický den, s teplotami až 33 stupňů.

Kde se o víkendu zchladit a kam vyrazit za nezávadnou vodou ke koupání? I když teploty se během posledních týdnů pohybovaly mnohdy až kolem tropické třicítky, sinice ještě naplno nezaútočily. Ve většině přírodních koupališť je voda stále vhodná ke koupání.

Koupat byste se neměli ve Staňkovském rybníku, rybníku Rosnička, Velkém rybníku nebo rybníku Valcha na Plzeňsku. Tam hodnoty neodpovídají hygienickým požadavkům. Přehrada Baška na frýdeckomístecku podle hygieniků vhodná ke koupání je, sice voda není průzračná jako v moři, ale lidem ke koupání to stačí.

Mírně zhoršenou kvalitu vody hlásí Máchovo jezero, nádrž Rozkoš na Náchodsku nebo přehrada v Luhačovicích. Pokud si v nich přece jen chcete zaplavat, měli byste se pak hned osprchovat.

Témata:  koupání

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy