Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza nákupů letounů CASA se zapíše do historie. Dvě soudkyně se případu vzdaly

Vlasta Parkanová
Vlasta Parkanová
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Případ bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové, kterou žalobci poslali před soud kvůli nákupu letounů CASA, se zřejmě zapíše do historie. Hned dvě soudkyně se totiž vzdaly případu pro údajnou podjatost.

Celý případ je sám o sobě kuriozní. Nejprve žalobci tři čtvrtě roku zkoumali, jestli vyhoví policii a podají obžalobu, poté, co to loni v prosinci udělali, se ukazuje, že se případ nikomu nechce soudit. Podle serveru Neovlivní se tak zapíše do historie, protože dvě soudkyně se případu vzdaly pro údajnou podjatost a verdikt je tak v nedohlednu.

Obžaloba viní Parkanovou z porušování povinností při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele se škodou 818,8 milionů korun. Podle zjištění serveru ale případ nestojí na neprůstřelných důkazech a ukazuje se, že se soudci do mediálně sledované kauzy příliš nehrnou.

"Obžaloba sice byla podána, ale už jsme dostali dvakrát vyrozumění od soudu, že se soudkyně vylučují pro podjatost," řekl serveru Tomáš Sokol advokát Parkanové. Jedna ze soudkyň se prý cítila podjatá proto, že znala dva svědky z případu, konkrétně exministry Karla Schwarzenberga a Alexandra Vondru. Druhá zase byla v kontaktu se žalobcem případu.

Její vyloučení v justičním systému prošlo, proti postupu soudkyně, která se chtěla případu vzdát kvůli kontaktům na politiky, ale protestoval žalobce. Uspěl. "Už nám dorazilo rozhodnutí městského soudu, kterým vyhověl stížnoti státního zástupce a možnost podjatosti odmítl," vysvětlil Sokol.

Soudkyně tak podle serveru bude muset případ začít řešit, ale to, kdy se tak stane, zatím vůbec není jasné. Bývalá ministryně se tak podle serveru zřejmě verdiktu dočká až v příštím roce.

Vlasta Parkanová přitom vinu odmítá. Nákup letounů CASA celou dobu provázelo podezření, že úředníci tlačili na to, aby stroje dodali bez výběrového řízení Španělé. Korupce či ovlivňování transakce ze strany vlivných úředníků se ale nikdy neprokázaly. 

Témata:  Vlasta Parkanová soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy