Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muži dostali za vraždu bezdomovce 16 až 18 let vězení. Vinu odmítají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Josef Řehák, Marek Zajac a Petr Brejcha dostali dnes u Krajského soudu v Praze přísné tresty za surovou vraždu bezdomovce (69). Rozsudek 16 až 18 let je zatím nepravomocný.

Všichni obžalovaní vinu odmítají, Řehák se Zajacem tvrdí, že útočil nejmladší Brejcha, který však incident svádí na své společníky.  "Krevní stopy, které policie nalezla na oblečení obžalovaných neodpovídají tomu, co obžalovaní uváděli," řekla soudkyně Alexandra Chrdelová.

Řehákovi uložila 18 let, v minulosti byl už trestán za majetkovou a násilnou trestnou činnost. Zbylí obžalovaní mají jít do vězení na 16 let.

Bezdomovec přezdívaný Děděk zemřel týden před loňskými Vánocemi pod mostem v kladenském údolí Sítná. Podle obžaloby nejprve muži po banální hádce bezdomovce několikrát udeřili do obličeje, a když skončil na zemi, kopali ho do různých částí těla a opakovaně mu dupali na hrudník. Bezdomovec na místě zemřel na polytrauma - útočníci mu rozlámali lebku, způsobili mu pohmoždění a otok mozku či zlomeniny žeber.

Řehák ani Zajac u soudu nevypovídali. V přípravném řízení však shodně uvedli, že daný den už od rána popíjeli víno. V noci prý přišli pod most, kde Děděk spal. Později podle nich dorazil Brejcha, společně pak prý sledovali film na mobilním telefonu. Hluk probudil Dědka, který začal dvojici nadávat. Podle verze obou mužů způsobil bezdomovci devastující zranění právě Brejcha, když po něm skákal a dupal.

Potom prý Řehák se Zajacem odešli pro další alkohol. Když se vrátili, zjistili, že je bezdomovec v bezvědomí a zavolali mu záchranku. Policie následně na oblečení všech tří mužů zajistila stopy bezdomovcovy krve, jak se tam dostala, však muži vysvětlit nedokázali.

Témata:  vražda bezdomovci krimi

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy