reklama

"Návrh ministra pro lidská práva obsahoval Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Vláda ho schválila, ale bez plánu na zavedení kvót. Stejně před rokem dopadla volební novela, která měla dvě pětiny míst na kandidátních listinách „podprezentovanému pohlaví" zaručit.

Proti byli tehdy i dnes lidovci a ANO. „Kvóty nejsou řešení, považuji povinné kvóty pro kandidátky či ve vedení privátních společností za špatné řešení," uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Ženy v současnosti tvoří 44 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva ČR. Zároveň tvoří 56 procent studujících všech vysokých škol a 61 procent jejich absolventů a absolventek. Přes výše uvedené skutečnosti zůstávají nadále výrazně podreprezentovány v rozhodovacích pozicích," uvedli autoři plánu. Česko podle nich patří v EU k zemím s nejnižším podílem žen na rozhodování.

Dienstbier se netají tím, že ho vypadnutí kvót z plánu mrzí. Kvóty v materiálu zůstanou, ale jen jako doporučení. I tak plán s úkoly do roku 2018 obsahuje dalších více než 30 opatření vedoucích k vyššímu zastoupení žen ve vedení státní správy, státních a polostátních firem, škol či ve vědě. „Jsou tam i úkoly, které mají směřovat na soukromý sektor, ale v zásadě ani v jednom případě se nic nenařizuje," řekl Dienstbier. Počítá se i s kampaněmi, které by měly "zviditelnit ženské osobnosti" z kultury a sportu. Měly by se uskutečnit do konce příštího roku.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) se v programovém prohlášení zavázal, že bude „důsledně uplatňovat princip rovnosti žen a mužů". Zmínil mimo jiné právě podporu vyššího zastoupení žen v rozhodovacích pozicích. Vláda pak přijala strategii rovných šancí, která čtyřicetiprocentní kvótu do voleb obsahovala.