Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bylo to silnější než já: Muž uškrtil šálou matku své expřítelkyně, pak ji okradl

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Roman Šváb dostal 14 let vězení za vraždu seniorky v Pršticích na Brněnsku. Muž se k činu přiznal, hrozilo mu až 18 let za mřížemi. Dnešní rozsudek Krajského soudu v Brně není pravomocný.

Policie bezprostředně po vraždě, která se stala 21. ledna, začala po Švábovi pátrat jako po důležitém svědkovi. Po jeho výslechu na konci ledna ho obvinila z vraždy a vzala ho do vazby.

Líčení začalo dnes ráno přednesením obžaloby a výslechem obžalovaného. Šváb (52) uvedl, že hledal svoji bývalou přítelkyni u její matky v Pršticích, tam ale nebyla. Šváb seniorku žádal, aby jí zatelefonovala, to ale odmítla. Navíc podle Švába začala žena vyhrožovat, že na svoji dceru zavolá policii, protože podle ní žila špatným životem a chce mít od ní klid.

Podle Švába ho pak seniorka začala vyzývat k odchodu, nebo že policii zavolá i na něj. Šváb následně vypověděl, že mu bylo líto jeho přítelkyně.

"Byla ke mně otočená zády, nervama jsem se celý roztřepal, bylo to silnější než já, nešlo to zastavit," popsal situaci Šváb. Jak vypověděl, k seniorce přistoupil blíž a vytáhl jí z kapsy šálu. "Omotal jsem jí ji kolem krku a začal ji škrtit. Nestačila se bránit, podlomila se jí kolena, její oči měly agresivní pohled," líčil Šváb. Když už žena ležela na zemi, vzal jí rozepnutý řetízek a náušnice v hodnotě celkem asi 10.000 korun. Následně je nechal přes známého prodat v zastavárně.

„To, co jsem spáchal, nejde obhájit ani omluvit. Nevím, jestli se s tím naučím žít. Je to bolest, která mě bude provázet po celý život, lituji toho," uvedl v závěru líčení před soudem Šváb.

Témata:  vražda soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy