Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podpořil stažení žalob na obce kvůli církevním restitucím

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman podle šéfa Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla podpořil, aby Česká biskupská konference (ČBK) stáhla žaloby na obce kvůli církevním restitucím.

Ke stejnému kroku ČBK sáhla minulý týden u krajů. Lukl to novinářům řekl po dnešním jednání u Zemana na Pražském hradě. Řekl, že se s prezidentem také shodli na nutnosti změny rozpočtové určení daní.

"Stejně jako vláda i prezident podpořil naši snahu, aby Česká biskupská konference stáhla žaloby na obce, jako to doporučila u krajů," řekl Lukl. S vládou Svaz měst a obcí jednal v pondělí.

O stažení žalob na kraje, v nichž se domáhali určení vlastnictví majetku, rozhodli biskupové na Velehradě 7. července. Ke stažení žalob vyzvali i řády a kongregace působící v Česku.

Dalším tématem schůzky Zemana s Luklem bylo rozpočtové určení daní. "Jsem rád, že jsme se s prezidentem shodli na nutnosti změnit rozpočtové určení daní, neboť ten vzorec, podle kterého se přepočítávají a posílají daně z centra, ať už obcím nebo krajům, je velmi složitý," řekl Lukl.

Témata:  Miloš Zeman církevní restituce Svaz měst a obcí ČR

Aktuálně se děje

5. května 2024 15:52

Ve věku 59 let náhle zemřela herečka Simona Postlerová

Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy