Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Antonín Rükl, známý český astronom a kartograf

Antonín Rükl
Antonín Rükl
Foto: Česká astronomická společnost

Praha - Ve věku 83 let zemřel v noci z 11. na 12. července dlouholetý šéf pražského planetária, významný český astronom a světově uznávaný kartograf Antonín Rükl.

Za své téměř celoživotní působení v planetáriu z něho vytvořil mezinárodně uznávanou instituci. Věnoval se také popularizaci a oblasti mapování měsíčního povrchu a napsal řadu knih o astronomii. ČTK o úmrtí dnes informoval Jan Šifner z planetária. Datum pohřbu zatím není známo.

Antonín Rükl se narodil 22. září 1932 v Čáslavi. Astronomii se věnoval od 17 let. V planetáriu začal pracovat v únoru 1960, krátce poté se stal jeho ředitelem a ve funkci setrval až do roku 1999. Podle pracovníků planetária spolupracoval i na penzi až do svých posledních dní.

Do historie planetária se zapsal jako neúnavný popularizátor astronomie a autor řady astronomických pořadů. Poslední jeho autorský pořad Mapy cizích světů měl premiéru loni. Zajímal se také o technické novinky a vytvořil řadu technických vylepšení.

Napsal řadu knih o astronomii určených nejširší veřejnosti. Své publikace také i sám ilustroval. Jeho atlas Souhvězdí vyšel v překladu do jedenácti jazyků, překládány byly i další knihy.

Témata:  astronomie vědci Antonín Rükl

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy