reklama

Žádná z firem Pavla Tykače nežádala a nežádá o příspěvek v souvislosti s útlumem těžby. Vláda svou podporu slíbila konkrétním lidem, kteří v důsledku vládního rozhodnutí přijdou o práci," sdělil ČTK mluvčí Tykače Jan Chudomel.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že vláda návrh vyplácet kompenzace pro havíře projedná na konci července. Schválila doposud sociální podporu pouze propuštěným horníkům z OKD. Babiš s rozšířením kompenzací nesouhlasí. "Já s tím zásadně nesouhlasím, nevidím důvod ,proč bychom měli podporovat firmy pana Tykače, které sídlí na Kypru, vydělávají miliardy," řekl v úterý Babiš.

"Společnosti ve skupinách Sev.en a Czech Coal sídlí a platí daně v Čechách. To pan Babiš dobře ví. Právě jeho ministerstvo totiž loni ocenilo Severní energetickou a.s. mezi Top20 největšími plátci daně v ČR. Náš roční příspěvek do státní kasy činil téměř půl miliardy korun. Za posledních deset let pak mostecké těžební skupiny zaplatily do veřejných rozpočtů bezmála 30 miliard korun," uvedl k tomu dnes Tykač.