Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci ostře debatovali o právu homosexuálů na adopci dítěte svého protějšku

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci se dnes ostře přeli kvůli novele, která by umožnila registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku.

Kritici varovali před dalším rozšiřováním práv homosexuálních lidí a poukazovali na to, že věc vyřešil nedávný nález Ústavního soudu. Zastánci poukazovali na zájmy dětí. Kdy bude projednávání novely pokračovat, není jasné. Nejdříve by mohla přijít na program na zářijové schůzi.

"Realitou je, že existuje stále více rodin, kde mají oba rodiče stejné pohlaví," hájila novelu za předkladatele Jana Pastuchová (ANO). Děti v těchto svazcích jsou podle ní znevýhodněny. "Návrh je o tom, aby se děti měly lépe," zdůraznil Marek Černoch (Úsvit), ač se označil za zastánce tradiční rodiny. Jiří Dolejš z KSČM podotkl, že navrhovaná úprava existuje i v katolickém Španělsku.

Naopak Pavlína Nytrová (ČSSD) předlohu označila za rozmělňování základního modelu rodiny. Mluvila taky například o tom, že u homosexuálů je v drtivé většině vysoká promiskuita, nadprůměrný sklon k alkoholu a drogám a vyšší míra výskytu duševních poruch. Varovala před tím, že homosexuálové se podle ní budou snažit zlegalizovat sex s dětmi. "Bojuji za obnovu manželství a navrhuji zamítnutí této novely," řekla poslankyně ČSSD.

Témata:  registrované partnerství homosexuálové adopce Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy