Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy s táborem ve Varvažově. Děti trávily čas ve strašných podmínkách

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Varvažov - Letní prázdniny jsou v plném proudu a spousta rodičů posílá své děti na tábor. Českem ve středu prolétla zpráva o katastrofálním stavu tábora ve Varvažově, kde podle svědectví rodičů tráví děti svůj volný čas ve strašných podmínkách. Podobný problém se na táboře řešil už v loňském roce. Celá kauza rozvířila bouřlivé reakce nejen mezi účastníky tábora.

 

Poté, co se maminka čtyřleté Melanie Kateřina V. dozvěděla, že její dceru zavírají za trest na pokoj, se pro své dítě okamžitě rozjela. Na místě ji čekalo nemilé překvapení.

Děti v "babycampu", kterým je mezi čtyřmi a šesti lety, prý byly ponechány bez dozoru, na chodbě se povalovalo lejno od psa, který se volně pohyboval mezi dětmi, postele nebyly povlečené, toalety a umývárny byly ve velice špatném stavu. Na fotografiích, které Kateřina V. zveřejnila, je dokonce vidět několik lahví alkoholu.

Celou situací se začala zabývat policie i hygiena, navíc se strhla bouřlivá debata o stavu a postupu vedoucích tábora. Vedení Agentury 7, která tábory pořádá, vydalo prohlášení, ve kterém vysvětlilo některá pochybení. Holčička prý dostala trest za nedodržování řádu a hrubé chování vůči ostatním dětem. Rodiče, kteří si pro svou dceru přijeli, dorazili podle prohlášení mimo domluvený čas a vnikli na místa, do kterých nemají děti přístup. Navíc měl jeden z rodičů napadnout dvě vychovatelky.

Vysvětlení, které agentura vydala, ale mnohým rodičům nestačilo. Jedním z největších problémů spatřují v táboře pro malé děti od 4 do 6 let, kde jsou prý děti bez dozoru a panují tam velmi špatné hygienické podmínky.

"Většina vybavení ještě ze socialismu, přes den v pokoji vosy a přes noc komáři. V kuchyni se snad 5 let neuklízelo. A povlečení vidělo pračku z hodně velký dálky," popsal Honza V. své zkušenosti a podle všeho není jediný.

Objevily se také pozitivní ohlasy, které si podmínky tábora pochvalovaly. Mezi mnohými se objevoval názor, podle kterého by malé děti vůbec neměly jezdit na tábor a když už tam jedou, měli by si rodiče prověřit, kam své ratolesti posílají. "Ale nezlobte se,když posílám svůj nejcennější poklad na prázdniny,chci nejdříve mluvit a vidět s prac.kolektivem,prostředí,hygienu,na čem a kde děti spí... atd.," napsala Erika E.

Psí výkal na zemi velkou část diskutujících netrápil tolik jako fakt, že se cizí pes bez obojku a náhubku na volno pohybuje mezi malými dětmi. "Pes může být vycvičen jak chce dítě jej může chytnout tak že se bude pes jen,bránit a už je problém na světě pokud se pohybuje mezi malými dětmi má mít náhubek !!!!" zveřejnila Gabča M.

Velice negativní reakce se strhla kvůli lahvím alkoholu. "Co ty flašky od alkoholu co vysvětlíte jak? Chcete říct že to nebyli zaměstnanci, ale chodí tam chlastat cizí lidé?" ptala se pod vyjádřením Gabča M. stejně jako na volně se pohybujícího psa. Agentura ve svém prohlášení uveřejnila, že alkoholem se bude dále zabývat.

Podle některých rodičů se problémy netýkají jen tohoto turnusu. "Při příjezdu na tábor jsme byly obě zděšené. Kontejner na odpadky v táboře přetékal a hnilobně zapáchal, na toaletách na podlahu vytékala moč, můj syn nepoužil toaletu ani jednou. Některé toalety neměly ani kliky, o zápachu se nedá ani mluvit. Pokoje pro několik dětí v hrozném stavu, špína smrad, deky prokousané od myší, strašný nepořádek. Rozhodla jsem se, že syna okamžitě odvezu domu," popsala své zkušenosti se špatnými podmínkami Simona H., která na tábor poslala svého syna před třemi lety. Otřesný byl podle ní i stav kuchyně. Situací se zabývala hygiena, která kromě odpadků kolem kontejneru neshledala nic závažného.

Podle uživatele Chalyse A. panují na táborech hrozné podmínky, vedoucí jsou mnohdy mladší a nebyly podle něj řádně proškolení. "Na hodiny herectví s námi chodila jedna malá holčička, asi pět let, taky se o ní nikdo nestaral z vedoucích," popsal Chalys A. podmínky týkající se dětí.

Ne všichni mají s táborem negativní zkušenosti. TV Nova se ozval Pavol M., který na tábor poslal své děti a byl s fungováním spokojen. " Sami sme sa zucastnili posledneho "rozluckoveho vecera", kde deticky objimali veducich,pisali im listocky na pamiatku ako ich maju radi a plakali," popsal své zkušenosti v emailu.

K celé situaci vydala Agentura7 na sociální síti vyjádření, ve kterém některé sporné body vysvětlují:

Tiskové prohlášení- Reakce na událost ze dne 13. 7. 2016

Rádi bychom touto cestou reagovali na incident, který se odehrál dnes 13. 7. 2016 v ranních hodinách v areálu letního dětského tábora Agentury7.cz, Varvažov.

Dnes 13. 7. 2016 v 5 hodin ráno vnikly do zabezpečeného areálu dětského tábora Varvažov dvě dospělé osoby a svévolně se pohybovaly po areálu. Během pohybu po areálu byly tyto osoby konfrontovány několika vedoucími včetně hlavní vedoucí tábora, což bohužel vyústilo ve verbální a fyzické napadení vedoucích ze strany jedné osoby.

V průběhu řešení tohoto incidentu vyplynulo, že se jedná o rodiče účastníka dětského tábora, který se touto nevhodnou cestou rozhodl řešit svou nespokojenost s vedením tábora.

Pořadatel tábora, Agentura7.cz s.r.o., vzniklou situaci řeší. Je nadále v kontaktu s tímto rodičem a již navrhl smírné řešení včetně vrácení prostředků vynaložených za pobyt dítěte na táboře. Z pozice napadených vedoucí však agentura zvažuje právní kroky, jelikož sama dbá na bezpečnost nejen účastníků, ale i všech zaměstnanců.

Agentura7.cz s.r.o. ctí maximální možné soukromí dětí a zároveň dodržuje bezpečností opatření pro zajištění bezpečného pobytu a ochrany dětí před třetími osobami. Apelujeme tedy na rodiče, kteří mají zájem navštívit kterýkoli z areálů našich letních areálů, aby o této skutečnosti informovali příslušného hlavního vedoucího, který zprostředkuje standardní postup návštěvy. Prosíme všechny rodiče, aby dodržovali pokyny hlavního vedoucího a to především v zájmu dětí.

V dnešním případě však návštěva rodiče proběhla zcela nevhodným způsobem, což způsobilo vznik zcela zbytečné stresové situace jak pro ostatní účastníky tábora, tak i pro přítomné vedoucí. Současně na sociálních sítích dochází k negativní kampani ze strany nespokojeného rodiče.

Zveřejněné informace a fotografie považujeme za zcela vytržené z kontextu, vážou se k objektům, ke kterým děti nemají přístup a nejsou součástí žádného organizovaného programu.

Aktuálně jsme zaznamenali zvýšený zájem o tento incident i ze strany médií. Chápeme, že kvalita dětských táborů je ožehavé téma, jsme rádi za zájem rodičů, médií, případně příslušných kontrolních orgánů, protože jedině tak je garantována vysoká kvalita služeb dodávaných všemi poskytovateli v České republice.

Rodiče, kteří mají obavy o stav tábora, ale i zástupce médií zveme na prohlídku areálu Varvažov a to v sobotu 16. 7. 2016 v době poledního klidu (13-15 hod). Sami tak mohou posoudit v jakých podmínkách u nás děti bydlí, ochutnat jídlo, které dětem vaříme, a osobně promluvit s našimi vedoucími. Prosíme, aby se návštěvy hlásili předem na telefonu hlavní vedoucí: 725 850 631.

V případě zájmu o jakékoli další informace, lze využít kontaktních údajů: Lubomír Kraus, tel. 773 656 582, e-mail: info@agentura7.cz. Rádi vám poskytneme potřebné informace, včetně zprostředkování případné návštěvy areálů. Ve Varvažově 13. 7. 2016 za Agenturu7.cz s.r.o., Radoslav Kraus, jednatel

Témata:  tábory děti léto

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy