Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvalitnější potraviny Čechům nechutnají? Jsou až podezřele krásné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Dlouhodobě se mluví o tom, že české potraviny jsou v porovnání s potravinami stejné značky, které je možné koupit v Německu nebo Rakousku, méně kvalitní. Lidé, který bydlí v pohraničí, si proto raději jezdí nakoupit k našim sousedům. Jak ale poukázal dTest, celá věc má ještě jednu stránku.

Podle Evropského statistického úřadu (Eurostatu) patří Česko mezi země s nejnižší cenou potravin v EU. A náskok má i nad sousedním Německem, kam Češi často chodí nakupovat. Je ale cena úměrná kvalitě potravin.

ČR je podle agentury šestou nejlevnější zemí v Evropské unii, zatímco Německu patří až 12. příčka. Celkově nejdráže je v Dánsku, nejlevněji v Polsku.

Na problematiku kvality potravin u nás a v zahraničí si posvítila i spotřebitelská organizace dTest, která testovala složení 23 různých typů výrobků uváděné na etiketách. Podle Českého rozhlasu potraviny vedle toho také ochutnávali dobrovolníci.

Jan Maryška, právník dTestu Rozhlasu řekl, že studie ukázala, že někteří výrobci rozlišují zboží pro východní a západní trhy. „Masné výrobky prodávané v ČR, mají méně masa než ty v Německu a Rakousku. Když jsme ale párky a šunku nechali ochutnat českými dobrovolníky, paradoxně jim víc chutnaly ty z ČR," představil poněkud paradoxní výsledky.

Jako příklad uvedl toustovou šunku Clever (Billa). Rakouská měla 91 % masa, ta česká o 20 % méně. Většina dobrovolníků podle něj ohodnotila českou jako lepší. „sou na ni prostě zvyklí. Růžová rakouská šunka jim prostě připadala až podezřele krásná," vysvětluje.

Stejným způsobem odborníci zkoušeli i majonézu Clever. Ta z Rakouska měla 25 procent obsah tuku, česká byla o polovinu tučnější. Tu rakouskou přitom dobrovolníci označili na nejedlou. „Velké rozdíly jsou taky ve složení celozrnného chleba. Německo deklaruje 59 % celozrnné mouky, ČR pouze 19 %," uvádí Český rozhlas.

Témata:  potraviny dTest

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy