Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela upravující výměnu bankovek byla vrácena do Sněmovny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha – Senátoři dnes vrátili poslancům předlohu, která má upravit podmínky výměny poškozených bankovek. Navrhli také, aby Sněmovna přijala několik změn.

Senátoři například navrhují posunout účinnost, která měla podle původně schválené podoby nastat již k 1. červenci. Nově by měla začít platit až 15. den po vyhlášení. Chtěli by také upravit některé pravomoci České národní banky v krizovém zákoně.

Popsané, pomalované, přetištěné a potištěné bankovky by měly podle novely být nově považovány za běžně poškozené, vždy by se tak na ně poskytovat náhrada. Za tzv. standardně poškozené bankovky a mince se podle nynější úpravy poskytuje náhrada vždy, za nestandardně poškozené jen v určitých případech, které vyhodnocuje Česká národní banka.

Cílem změny zákona je podle vlády snížit zátěž dotčených subjektů při výměně nestandardně poškozených bankovek a mincí. U mincí budou z přesně vyjmenovaných nestandardních poškození vyňaty proděravělé mince. Prodejní automaty už nebudou zadržovat podezřelé mince, ale budou je odmítat.

Podle materiálu by měl být rovněž zrušen devizový zákon. Ustanovení ohledně nouzového stavu v devizovém hospodářství převedla do zákona o krizovém řízení.

Poslanci o předloze, která rovněž ruší devizový zákon, rozhodnou až po prázdninách. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyjádřil s pozměňovacími návrhy souhlas.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy