Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o úložiště radioaktivních odpadů. Obec je připravena žalovat stát

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Budišov – Obce z lokality Horka jsou připraveny ukončit dialog a podat žalobu na stát. Nelíbí se jim, že vláda plánuje schválit návrh na zúžení průzkumných prací pro stavbu trvalého úložiště radioaktivních odpadů pouze na dvě lokality. O plánovaném zúžení počtu lokalit, kde by se měl dělat geologický průzkum, z původních sedmi na dvě, informoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v pátek na tiskové konferenci v Praze.

Všichni zástupci obcí považují návrh za diskriminační a netransparentní. Starostové to dnes sdělili ČTK po nedělním jednání v Budišově, kterého se zúčastnil také ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Slovák. Starostové tvrdí, že byli \Slovákem ubezpečeni, že se průzkumné práce letos budou konat ve všech sedmi lokalitách v ČR.

Případné další průzkumy budou pouze za předpokladu souhlasu obcí. „Lokalita Horka nedá souhlas s průzkumy ani s vybudováním úložiště. Bude-li kritériem dalších průzkumů podání či nepodání žalob, jsme připraveni žalobu okamžitě podat," uvedli zástupci obcí v tiskové zprávě.

Mládek o plánovaném zúžení počtu lokalit informoval na konci minulého týdne. „Mnohokrát jsem veřejně řekl, že si nedovedu představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí. Podotýkám obcí, nikoli samozvaných aktivistů," uvedl.

Dodal, že lokality Horka a Kraví hora jsou jediné, kde zastupitelstva nepodala žalobu na stát nebo se k žalobě nepřidala. Pokud se ukáže, že lokality Horka a Kraví hora nejsou pro úložiště vhodné, je možné, že se stát ke zbylým lokalitám v budoucnu vrátí.

Podle starostů z lokality Horka však obce projevují nesouhlas s průzkumy už dlouhou dobu všemi možnými prostředky a také podpořily podání žaloby prostřednictvím hnutí Calla. Teď jsou prý připraveni udělat cokoli v mezích zákona, aby neproběhly ani průzkumné práce. „Činili jsme tak 12 let a tenhle krok nás v tom ubezpečil a budeme ještě razantnější," řekl ČTK starosta Budišova Petr Piňos (ČSSD).

Podle starosty Rudíkova Zdeňka Součka stát garantoval, že bude zkoumat všech sedm lokalit. Dodal,že starostové chtějí transparentní průzkum ve všech sedmi lokalitách a geologii jako hlavní kritérium pro případnou stavbu hlubinného úložiště. „Pokud má být hlavním kritériem to, zda je či není podaná žaloba, potom jsme připraveni žalobu okamžitě podat také," dodal.

Lokalita Horka podle správy úložišť zasahuje do katastrů devíti obcí na pomezí Třebíčska a Žďárska. V místních referendech lidé jaderné úložiště odmítli. Kraví hora leží podle údajů na webu SÚRAO na území osmi obcí Žďárska a okresu Brno - venkov. Informace o zúžení lokalit pro průzkum na dvě zaskočila i tamní starosty, ačkoli při návštěvě ministra životního prostředí mluvili o tom, že se průzkumům pro úložiště nebrání.

Témata:  obce vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy