Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vnitro bude řešit připomínky Pavla Zemana k policejní reformě

Pavel Zeman
Pavel Zeman
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Praha - Zástupci ministerstva vnitra, policejního prezidia a Nejvyššího státního zastupitelství budou v úterý vypořádávat připomínky, které má nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k chystané reformě policie. Zeman dnes ČTK sdělil, že osobně se pracovní schůzky nezúčastní, půjde až na středeční jednání vlády. Do zasedání kabinetu se k věci nechce vyjadřovat, úterní schůzku nebude komentovat ani vnitro.

Zeman zaslal své stanovisko k reformě policejnímu prezidiu, naplánované setkání popsal jako "klasické vypořádání připomínek". "Zúčastní se ho zástupci od náměstků níže," doplnil. Tiskový odbor ministerstva vnitra odkázal na schůzi vlády, informace do té doby poskytovat nebude.

Ministrům ve středu předloží zprávu o aktuálním vývoji reformy šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O reorganizaci, která od srpna sloučí protikorupční a protimafiánský útvar do nové národní centrály, informoval vládu už 27. června. Průběžné zprávy má předkládat jednou za dva týdny.

Chystané změny v policii vyvolaly v minulých týdnech vládní roztržku, s reformou nesouhlasilo především hnutí ANO a hrozilo kvůli tomu odchodem z koalice. Výhrady měli i státní zástupci. Kritizovali mimo jiné, že se o konkrétní podobě organizačních změn nic nedověděli ani na Bezpečnostní radě státu, kam byli pozváni.

Kvůli sporné reorganizaci vnikla sněmovní vyšetřovací komise, která vyslechne některé státní zástupce, policisty, ministry i ředitele Bezpečnostní informační služby. ANO a KDU-ČSL chtěly změny probrat i na středečním zasedání bezpečnostní rady, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale tento bod na jednání nezařadil.

Témata:  Pavel Zeman Ministerstvo vnitra České republiky Policie ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy