Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli mýtu to vře. STAN se obrátilo na ÚOHS, Gazdík nešetřil nadávkami

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli nedávnému rozhodnutí vlády prodloužit bez výběrového řízení o tři roky smlouvu na provoz mýtného systému s firmou Kapsch.

Kapsch má během tříletého prodloužení získat bez výběrového řízení od státu zhruba šest miliard korun. "Je to v příkrém rozporu s tím, jak jsou leckdy účelově kriminalizováni komunální politici - starostové, radní, zastupitelé -, a to často jen pro formální chyby. A tady ministerstvo dopravy zadá veřejnou zakázku za 7,5 miliardy bez transparentní soutěže," odůvodnil podání podnětu předseda STAN Petr Gazdík.

Ze situace hnutí viní ministerstvo dopravy, které podle něj několik let ohledně výběru mýta po roce 2016 nedělalo nic. "Jednoznačně nyní směřuje k zadání veřejné zakázky bez soutěže, podle nás protiprávně a bez splnění zákonných požadavků," uvedlo hnutí. Podle něj byly "porušeny zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace, které představují způsob, jak zabránit zneužití ze strany zadavatelů a zajistit rozvoj hospodářské soutěže".

Smlouva s Kapschem by podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) mohla být připravena koncem prázdnin, nebo začátkem září. Ministr ale už dřív uvedl, že čeká, že se najde někdo, kdo bude chtít, aby postup ministerstva prověřil ÚOHS.

Rozhodnutí nevypisovat řádnou soutěž na výběr mýtného považuje hnutí za protiprávní, podnět k prošetření proto současně podalo i Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Témata:  mýtné Starostové a nezávislí Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy