Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojovnice proti islámu a "Naštvaná matka" Hrindová shábí peníze na kampaň. Všechno dopadlo jinak

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Aktivista a zakladatelka skupiny Naštvané matky Eva Hrindová kandiduje na Olomoucku do Senátu s podporou nově vzniklé protiimigrační a protimuslimské Alternativy pro Českou republiku 2017. Strana přímo navazuje na rozpuštěný Blok proti islámu. Peníze na kampaň se Hrindová rozhodla získat od lidí, Po několika dnech to ale vypadá jinak, než zřejmě plánovala.

Hrindová na svou kampaň sbírá peníze především od lidí. „Nyní vás žádám o konkrétní podporu. Zřídila jsem si transparentní účet a budu z něho platit náklady na kampaň. Prvním nákladem je kauce, kterou musí každý kandidát složit zároveň s přihláškou ke kandidatuře. Dále pak budu potřebovat peníze na pronájmy prostor, na inzerci na facebooku, na cestovní náklady, na tisky vizitek a letáčků. Vše uvidíte přímo na transparentním účtu," vysvětluje aktivistka na svých stránkách.

Při pohledu na její transparentní účet je však zřejmé, že ho lidé spíše využili jako možnost poslat kandidátce do Senátu vzkaz. A většina z nich nebyla příliš lichotivá. Nějakou částkou přispěla zatím asi třicítka lidí, nejvyšší částku představuje příspěvek ve výši tisíc korun.

Většina darů se však pohybuje v řádu haléřů. Lidé využívají možnost připsat vzkaz, na účtu je tak možné se dočíst, že darované peníze jsou určené „na Korán", „na prezervativy", „na dovolenou v Arábii", „na diazepam", „na Mein Kampf", „na kebab" nebo „příspěvek na křižáckou výpravu".

„Na vzdělání. Učte se, naštvaná matko! Abyste neplácala blbosti, jako dosud," vzkázala jí další dárkyně, které přispěla jednou korunou. V současné době je tak na účtu kandidátky do Senátu asi 1700 korun.

Hrindová není jediná, ze které si lidé takto utahují. Asi před rokem se v médiích objevila informace, že podobné vzkazy na transparentním účtu nalezl také současný předseda hnutí SPD Tomio Okakura.

Ten nejkontroverznější vzkaz zněl: „Vracíme přeplatek za plynování těch romských dětí, těšíme se na příště." A k tomu byla připojená částka 0,01 koruny. Strana na to ostře zareagovala na sociálních sítích, kde vzkaz označila za „hrubou provokaci".

Témata:  Senát Parlamentu České republiky CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy