Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze má vyrůst obří ruské kolo, co na to primátorka Krnáčová?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - V Praze má po vzoru zahraničních měst vyrůst vyhlídkové kolo. Jak by mělo vypadat, ukázali zástupci radnice Prahy 5. Má stát na Smíchovské náplavce a do podpisu smlouvy s investorem podle všeho zbývá už jen pár dní.

Novinářům to dnes řekl místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO). S možnou stavbou kola, vysokého 60 metrů, na hranici památkové rezervace nesouhlasí část místních obyvatel, opoziční zastupitelé i hlavní město.

Městská část před časem vypsala záměr na využití lokality na Hořejším nábřeží, do kterého se přihlásila jediná společnost Timsbury Capital. Ta také soutěž vyhrála. Společnost výši investice odhaduje na zhruba 200 milionů korun. Výrobu kola by měla mít na starosti nizozemská společnost Dutch Wheels.

Smlouva bude podle místostarosty obsahovat závazné termíny, při jejichž nedodržení ze strany investora smlouva zanikne. Podle Slabého by měla společnost do konce roku 2017 získat veškerá potřebná povolení pro stavbu kola a poté do 18 měsíců by mělo být kolo postaveno. Nájemné, které bude činit 56.500 korun měsíčně, by měla firma podle Slabého začít platit od ledna 2017.

Praha 5 chce ruským kolem přitáhnout turisty. "Turistický ruch se odehrává na částech Prahy 1 a je velká škoda, že Praha 5 nemá možnost turistický ruch přetáhnout sem k nám. Potřebujeme vytvořit něco, za čím by turisé šli. Neumím si představit nic jiného, co by bylo takovým velkým lákadlem," řekl Slabý.

Na dotaz, zda se neobává, že projekt skončí tím, že nezíská podporu památkářů, Slabý uvedl: "Když se stavěla Eiffelova věž nebo Petřínská rozhledna, byl proti tomu velký odpor. Lidi nemají potřebu něco měnit, ale budoucnost nám ukazuje, že tento krok byl dobrý."

Opoziční zastupitel Lukáš Budín (SZ) upozorňuje na to, že záměr schválila pouze rada města, nebyl projednán v zastupitelstvu ani s veřejností. Podezřelé je podle něj i to, že se do poptávky přihlásila jen jedna firma.

"Část hřiště, do kterého radnice v minulosti investovala šest milionů korun a které je u lidí celkem populární, zmizí. Je tu špatná dopravní dostupnost, není vyřešeno, jak by se sem lidí dostávali, kde by parkovali," doplňuje zastupitel.

Proti vybudování vyhlídkového kola se už vyslovila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Považuje jej za zbytečné, podle ní má Praha jiná atraktivní lákadla pro turisty.

Témata:  Praha kolotoče Prátr (Prater Wien)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy