Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobce žádá pro Dahlgrena doživotí. Ve středu soud vynese rozsudek

Kevin Dahlgren
Kevin Dahlgren
Foto: Policie ČR

Brno – U Krajského soudu v Brně dnes zazněly závěrečné řeči v kauce Američana Kevina Dahlgrena, který měl v Brně-Ivanovicích v roce 2013 zabít své čtyři příbuzné. Obžaloba navrhla pro Dahlgrena doživotní trest, obhajoba zproštění obžaloby. Jasno o trestu bude zítra v 9:00, na kdy oudce Michal Zámečník odročil hlavní líčení.

Podle obžaloby Dahlgren usmrtil všechny čtyři členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý.

Dahlgren měl dnes dlouhý proslov, k vraždám se ale nevyjádřil. Naopak popsal svůj někdejší psychický stav, úzkosti, frustrace, negativní myšlenky, které vnímal jako cizí, vnitřní hlas, kterému musel naslouchat. Popis událostí osudného dne vynechal, dodal jen, že smrt příbuzných považuje za velkou tragédii.

Dahlgren vysvětloval, že se s věkem jeho problémy stupňovaly. Řekl, že například nemohl plavat v bazénu, protože se bál, že se objeví žralok a sežere ho. Jeho mysl prý byla jeho největším nepřítelem, ovládl ji prý božský diktátor. V jeho pokoji v Brně byla soška malého zlatého démona, hlas mu prý řekl, že soška je jeho zhmotněním.

Poslední týden podle svých slov strávil v posteli a naslouchal hlasu, který mu vysvětloval jeho další životní úděl. „Nebyl jsem schopen svůj život ovládat, neměl jsem pod kontrolou své jednání. Mohl jsem dělat jen,to, co mi říkal ten hlas," řekl Američan.

Státní zástupkyně pro Dahlgrena navrhuje doživotní trest. Podle ní nikdo jiný než Dahlgren neměl časové možnosti čin spáchat a pokusit se zahladit stopy. Prohlásila, že Dahlgren vyhladil jednu funkční rodinu. Obhájce Richard Špíšek navrhl kvůli absenci důkazů zproštění viny. Připomněl, že neexistuje jediný přímý důkaz proti Dahlgrenovi. Pokud by soud vinu uznal, v tom případě navrhuje pro svého klienta detenci, pokud by šlo o trest odnětí svobody, pak trest ve výši 15 až 20 let.

Dnes vypovídala také svědkyně Jindřiška Überhuberová, která jako poslední mluvila se zavražděnou sestřenicí Dahlgrena. Vypovídala také odbornice na genetiku-forenzní statistiku Anastassiya Zidkova. Podle ní genetické stopy nenasvědčují tomu, že by v domě byli jiní lidé než jeho obyvatelé. Dahlgren při výslechu u FBI uvedl, že vraždu mohli spáchat Rusové či Rumuni, s nimiž prý měl večer před vraždami konflikt.

Psycholožka Beata Nour Mohammadi u Dahlgrena mluvila o tom, že obviněný vyjazuje výrazné rysy emoční nestability, negativistické a disociální, které podle ní vytvářejí obraz velmi těžké poruchy osobnosti. U soudu také řekla, že se chtěl stát velkým negativním hrdinou, kterého se všichni bojí. Protože pokud se ho všichni bojí, nemusí se bát on.

V soudní síni byli i dnes Dahlgrenovi rodiče, Wayne Dahlgren novinářům znovu řekl, že vyjadřuje synovi podporu.

Témata:  Kevin Dahlgren soudy vražda 4 lidí v Brně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy