Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zdravotnictví musí zaplatil milionovou pokutu, rozhodl soud

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pokuta milion korun pro ministerstvo zdravotnictví od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je platná, potvrdil dnes Krajský soud v Brně.

Ministerstvo nedodrželo zákon při zadávání veřejné zakázky na provoz vrtulníků pro střediska letecké záchranné služby. Proti pokutě podalo žalobu, Krajský soud v Brně ji ale v úterý zamítl.

Ministerstvo ignorovalo lhůtu pro doručení žádostí o poskytnutí zadávací dokumentace. "Tímto postupem se dopustilo podstatného ovlivnění výběru nejvhodnější nabídky," uvedl šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Zadavatel nejprve stanovil lhůtu v oznámení o zakázce ze 16. května 2008 do 30. června 2008. Posléze však 19. června téhož roku uveřejnil opravné oznámení, v němž měl lhůtu prodloužit, nicméně ji zkrátil na 14. června.

"Vypršela tedy ještě před samotným zveřejněním opravného oznámení. Potenciální uchazeči o zakázku tak nemohli o dokumentaci vůbec žádat, přestože následně ji ministerstvo některým uchazečům zaslalo," uvedl Rafaj. Podle úřadu tím zadavatel nedodržel zásadu transparentnosti a zákazu diskriminace. Uchazeči, kteří o dokumentaci zažádali ještě podle řádného oznámení, byli zjevně zvýhodněni.

Témata:  Ministerstvo zdravotnictví ÚOHS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy