Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valachová se domluvila s Babišem na penězích pro vysoké školy

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se dohodla s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) na zvýšení rozpočtu pro vysoké školy. Ty by tak měly dostat požadovaných 260 milionů korun.

Šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v úterý oznámil, že od září mohou s růstem mezd počítat učitelé v regionálním školství. Přidáno dostanou i nepedagogičtí pracovníci, dodala dnes šéfka rezortu školství.

Valachová přinesla návrh, který bude předkládat spolu s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD), na dnešní jednání vlády, schvalovat ho budou ministři za týden.

Vysoké školy požadovaly 260 milionů korun, které jim chybějí ve srovnání s loňským rokem. Peníze v září dostanou, protože ale hospodaří podle jiných pravidel než ostatní školy. Podle Valachové ale nelze říct, jestli budou použity na platy vysokoškolským učitelů.

Ministr financí chce potřebných zhruba 2,5 miliardy korun na platy ve školství získat z úspory částky na obsluhu státního dluhu. Náklady od 1. září by činily 1,8 miliardy pro učitele a asi 270 milionů pro nepedagogické pracovníky. Aby se peníze dostaly včas do škol, musí vláda rozhodnout do 24. srpna.

Výdělky ve veřejném sektoru měly původně vzrůst od ledna. Odbory ale navrhovaly, aby se při příznivém vývoji ekonomiky zvedly ještě letos.

Učitelé s praxí do šesti let v regionálním školství by si v tarifu a ve své 11. a 12. třídě měli přilepšit asi o 1300 korun. Ti, kteří mají praxi více než šest let, by měli dostat 1500 až 1600 korun měsíčně navíc. Celkově i s netarifními složkami platu, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc, v základních školách o 2300 korun, ve středních školách pak o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc.

Témata:  školství Kateřina Valachová vysoké školy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy