Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se v Česku zdražilo a naopak zlevnilo? Statistický úřad přinesl nové ceny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 1,0 %, průmyslových výrobců o 0,3 % a stavebních prací o 0,2 %. Ceny tržních služeb klesly o 0,3 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 6,4 % a průmyslových výrobců o 4,4 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,1 % a tržních služeb o 0,3 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

V průmyslu se snížily zejména ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Chemické látky a výrobky pak zlevnily proti loňskému červnu o 12,1 procenta, těžba a dobývání o 7,3 procenta a obecné kovy a kovodělné výrobků o 4,3 procenta. Klesly i ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, a to o 4,1 procenta. Nižší byly i ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

Zdražila naopak voda a její úpravy a rozvody, nábytek a ostatní výrobky zpracovatelského průmyslu. "Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií o devět procent," uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců zpomalily pokles z květnových 7,1 procenta. Ceny v rostlinné výrobě se oproti loňskému červnu snížily o 2,6 procenta, v živočišné klesly o 10,7 procenta.

Naproti tomu ceny stavebních prací se zvýšily o 1,1 procenta po květnovém růstu o procento.

V meziměsíčním srovnání ceny v průmyslu stouply o 0,3 procenta, v zemědělství o procento a ve stavebnictví o 0,2 procenta. Ceny tržních služeb oproti květnu naopak klesly, a to o tři desetiny procenta.

Statistici dnes zveřejnili také vývoj cen v zahraničním obchodu za květen. Vývozní ceny vzrostly v květnu o 0,2 % (v dubnu pokles o 0,3 %). Největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu mělo zvýšení cen ostatních surovin o 4,3 %, informuje czso.cz. Z významnějších skupin nejvíce rostly ceny minerálních paliv o 0,9 % a ceny polotovarů o 0,2 %. Ceny strojů a dopravních prostředků se nezměnily. Ceny potravin a chemikálií klesly shodně o 0,2 %.

Dovozní ceny se v květnu zvýšily o 0,4 % (v dubnu pokles o 0,3 %). Největší vliv na vývoj celkového meziměsíčního indexu mělo zvýšení cen minerálních paliv o 4,1 %. Ceny ostatních surovin rostly o 2,6 %, chemikálií o 0,4 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,3 %. Z významnějších skupin nejvíce klesly ceny potravin o 0,3 % a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,1 %.

Směnné relace se snížily na hodnotu 99,8 % (v dubnu hodnota 100,0 %). Negativní hodnoty směnných relací zaznamenala minerální paliva (96,9 %), chemikálie (99,4 %) a průmyslové spotřební zboží (99,8 %). Pozitivních hodnot směnných relací dosáhly především ostatní suroviny (101,7 %) a stroje a dopravní prostředky (100,1 %).

Témata:  průmysl ceny zboží zahraniční obchod

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy