Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýší se daňové odpočty pro dárce krve? Ministerstvo financí je proti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Tomáš Martínek

Praha - Vláda se postavila neutrálně k návrhu na zvýšení daňových odpočtů pro dobrovolné dárce krve. Na novele se neshodne ministerstvo financí s resortem zdravotnictví.

Ministerstvo financí (MF) s návrhem TOP 09 a Starostů už dříve nesouhlasilo. Naopak ministerstvo zdravotnictví jej podporovalo a ocenilo snahu najít cestu, jak motivovat občany a získat tak dárce krve a krvetvorných buněk, kterých je nedostatek.

MF tvrdí, že dobrovolné dárcovství krve, kostní dřeně a orgánů by mělo být primárně odměňováno prostřednictvím finanční úhrady podle zákona o specifických zdravotních službách, nikoli prostřednictvím daňových úlev. Veřejné rozpočty by návrhem byly připraveny podle odhadu ministerstva o zhruba 96 milionů korun. Pokud by se všichni současní zaregistrovaní dárci odhlásili a znovu přihlásili, odhaduje úřad Andreje Babiše snížení výnosu daně o dalších zhruba 57 milionů korun.

Poslanecká novela si klade za cíl zastavit pokles dárců a naopak zvýšit jejich počet. Pokud by byla přijata, dárci by si místo nynějších 2000 korun mohli za jeden odběr odečíst od základu daně z příjmů 3000 korun.

Dobrovolní dárci kostní dřeně by si za jeden odběr mohli podle novely odečíst od základu daně 20.000 korun. Lidé, kteří by vstoupili do jednoho z registrů, by měli možnost na jednorázový odpočet 8000 korun.

Témata:  dárcovství krve vláda zdravotnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy