Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biskupové byli vyslyšeni: Německý řád stáhne některé žaloby na kraje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Počet žalob podaných na kraje kvůli vydání nemovitostí v rámci církevních restitucí se zřejmě zmenší. Německý řád, který se v Česku domáhá u soudů vydání části majetku, zareagoval na výzvu České biskupské konference, aby od určovacích žalob upustily také řády a kongregace působící v Česku.

„Vedení Německého řádu se tímto zaobíralo a výsledkem bude redukce počtu žalob. Snažíme se biskupům vyjít vstříc. Které konkrétní žaloby budou staženy, upřesníme později," uvedl dnes mediální zástupce Německého řádu Mikoláš Černý.

Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako Řád německých rytířů, nyní Německý řád, se domáhá navrácení svého majetku řadou žalob. Asi nejznámější je případ hradu Bouzov na Olomoucku, který je v majetku státu.

To ale Národní památkový ústav odmítá s tím, že byl hrad konfiskován na základě Benešových dekretů, a tudíž se na něj zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nevztahuje. Hrad byl konfiskován dle zmíněných dekretů, nikoli však řádu.

Řád o majetek přišel už krátce po odtržení Sudet od Československa, v říjnu 1938. Z rozhodnutí Adolfa Hitlera byl Německý řád zrušen jako nepřátelský říši a nemovitosti byly zabaveny či převedeny na nové vlastníky. Zástupci řádu se před soudem snaží vyvrátit tvrzení, že členové řádu kolaborovali, tvrdí, že byli naopak perzekvováni.

Německý řád žádá také navrácení kostela v Karlově Studánce na Bruntálsku. Řád podal také žalobu k olomouckému krajskému soudu kvůli loňskému rozhodnutí Pozemkového úřadu, který nevydal bezmála 1300 hektarů zemědělské půdy na Olomoucku.

Ne všechny řády kraje žalují. Johannes Lobkowicz, kancléř Českého velkopřevorství Suverénního řádu Maltézských rytířů, že žádné majetky v držení kraje nežádají. Není tedy co stahovat. Řád ale vede například řadu sporů kvůli nemovitostem v Praze. Určovací žaloby na krajský či obecní majetek podal třeba Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou, minorité či řád Milosrdných bratří.

Témata:  církevní restituce kraje církev

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy