Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký přehled koupališť: Plánujete výlet k vodě? Pozor na sinice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Tropické počasí přímo svádí ke koupání, kvalita vody v rybnících a nádržích se ale s postupujícím létem stále zhoršuje. Kde je zdraví nezávadná voda a kterým místům je naopak lepší se obloukem vyhnout?

První prázdninový měsíc je téměř za námi a na hladinách českých vod se začínají opět pozvolna objevovat nebezpečné sinice. Voda naprosto nevhodná ke koupání, kde riskujete zažívací potíže i alergické reakce, je na Staňkovském rybníku na Českobudějovicku, rybníku Valcha na Plzeňsku, nebo na Rosničce u Svitav. Zhoršená kvalita vody se ale týká desítek dalších koupališť.

Ústecký kraj

Na Ústecku je převážně voda zdraví nezávadná. Ať už se bavíme o Kamencovém jezeře na Chomutovsku, Vrbenské nádrži na Mostecku nebo o přehradě Nechranice, žádné nebezpečí tu hlášené není. Nepatrně zhoršená situace vody je u Chlumce. Zdravotní rizika ale nejsou vysoká.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji je možností koupání opravdu mnoho, ne všude je ale voda neškodná. Nejlepší koupání nabízí Nový Bor, Sloup v Čechách, Jablonné v Podještědí, Hoření Paseky, Tanvald nebo třeba Košťálov. Oproti tomu zhoršená kvalita vody je na Máchově a Hamerském jezeře nebo na koupališti Sluníčko u Chrastavy.

Královéhradecký kraj

Z Královéhradeckého kraje je na tom nejhůř vodní nádrž Rozkoš, nejlépe pak koupaliště Pecka, Teplice nad Metují, Dachova u Hořic, Včelné a Dolce rybník na Trunovsku.

Pardubický kraj

I v kraji perníku najdete skvělá místa ke koupání - třeba rybník Konopáč, Hluboký, Dlouhý u Lanškrouna nebo vodní nádrže Seč, Pastviny, Březina a písník Mělice či Vysoké Mýto. Obloukem byste se ale měli vyhnout rybníku Rosnička, kde je vyhlášen čtvrtý z celkových pěti stupňů nebezpečí.

Olomoucký kraj

Ačkoli některá místa Olomouckého kraje nejsou ještě zmapována, tady je voda převážně čistá. Nejlepší koupání nabízí Litovel, Paseka, Poděbrady a vodní nádrž Plumlov.

Moravskoslezský kraj

Stříbrné jezero, Budišov, Čerťák nebo Větřkovice. To jsou jen některé z velkého množství nezávadných vodních ploch, které najdete v Moravskoslezském kraji. Zhoršená kvalita vody je v nádrži Brušperk. Přehled dalších míst najdete zde.

Zlínský kraj

Vodní nádrže Luhačovice a Bystřička, Pahrbek Napajedla. Tato místa spadají do kategorie střední rizikovosti. Všechna ostatní místa by měla být zdraví nezávadná.

Jihomoravský kraj

Na jihu Moravy se můžete koupat prakticky kdekoliv. Kromě Vranovské přehrady a přírodního biotopu Brno - jih, kde situace není zmapována, by měla být koupaliště naprosto v pořádku.

Vysočina

Na Vysočině už situace tak příznivá není. Zhoršené podmínky jsou u vodní nádrže Sedlice a Břevnické nádrže, Ředkovského rybníku a dalších rybníků - Černý, Medlov, Velké Dářko. Aktuální situaci můžete sledovat zde. Pokud si chcete zaplavat, zkuste raději třeba Trnávku, Horní Cerekev nebo Dalešickou přehradu.

Jihočeský kraj

Bezesporu nejhorší koupací podmínky jsou na Staňkovsém rybníku, následuje rybník Hejtman. Naopak nejlepší situace je na Lipně, Orlíku a v Sezimově Ústí.

Plzeňský kraj

Jestli byste se měli nějakému místu zcela jistě vyhnout, pak rybníku Valcha, kde jsou sinice. Zhoršená situace je ale i v Hracholuskách. Pokud chcete někam vyrazit, nejlepší možností tedy bude spíš takové koupaliště Janovice nad Úhlavou, Velký Bolevecký rybník nebo koupaliště Annín, Dolany, Strážov, Rokycany. Kompletní přehled najdete zde.

Karlovarský kraj

Za návštěvu určitě stojí jezero Michal na Sokolovsku a vodní nádrž Tatrovice. Zhoršená situace je u Velkého rybníku a na vodní nádrži Skalka.

Středočeský kraj

V případě Trhovek a Podskalí na Orlíku buďte obezřetní a aktuální situaci sledujte zde. Raději vyrazte na Slapy, do Chrustanice nebo Jince. Zaplavat si můžete také na jezeře Konětopy, koupališti Semčice a Luštěnice nebo v písníku Hradišťko.

Praha

Nejlepší koupání v hlavním městě vás čeká zřejmě v Radotíně a na Divoké Šárce. Zhoršená situace je na Šeberáku.

Témata:  koupání léto

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy