Agrární a potravinářská komora odmítly návrh na zákaz vstupu do zaměstnání bez očkování nebo testu. Podle nich by mohly být ohroženy dodávky potravin. Dnes to obě uskupení uvedla v tiskové zprávě. Už v současnosti je podle nich v provozech nedostatek zaměstnanců, další výpadek by tak mohl způsobit omezení nebo zastavení výroby.
Ministerstva podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) zvažují úpravu zákonů tak, aby zaměstnanci neočkovaní proti covidu či bez testu nebo jiného dokladu o bezinfekčnosti nemohli na pracoviště. Novinářům to řekl v tomto týdnu po jednání Ústředního krizového štábu. Ve středu v poledne se kvůli tomu sejde tripartita, dodal po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Babiše není návrh dobrý, proti je kvůli nedostatku pracovníků v některých oborech například ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).
"Nesouhlasíme se zavedením nové povinnosti pro pracovníky, kteří zatím nejsou očkovaní proti covidu-19. Zemědělci přistupují k očkování zodpovědně a podle našich informací již většina vakcinaci podstoupila. Očkování proti covidu-19 by mělo nicméně zůstat dobrovolným rozhodnutím zaměstnanců, případně by měli zaměstnavatelé mít možnost zvážit, zda budou bezinfekčnost od svých zaměstnanců vyžadovat," sdělil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Podle něj je potřeba vzít v úvahu charakter zemědělských prací, při kterých se pracovníci často neshlukují. "Výpadek, byť jednotlivců, kteří zatím nejsou očkováni, bude mít vážné následky na provoz zemědělských podniků. V živočišné výrobě budou chybět pracovníci, kteří zajišťují pravidelný režim a pohodu zvířat každý den. V rostlinné výrobě, zvláště té speciální, jako je produkce ovoce nebo zeleniny, budou scházet lidé na sklizeň a posklizňovou úpravu, což může způsobit vážné potíže se zásobováním," dodal.
Podobná situace je pak podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové také u potravinářských provozů. V nich jsou podle ní častěji nastavená přísnější hygienická opatření než přikazuje vláda. "Jak zároveň ukázaly průzkumy při povinném testování ve firmách, záchyty v podnicích byly minimální. Plošná opatření nejsou účinná, je třeba zaměřit pozornost na rizikové skupiny obyvatel a motivovat k očkování," doplnila Večeřová.
Při testech komory letos v březnu se zjistilo, že z 30.671 otestovaných lidí bylo 374 pozitivních, po následných PCR testech jich zůstalo 194, tedy 0,63 procenta.
Témata: potraviny
Související
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
12. září 2024 9:06
13. května 2024 14:01
23. dubna 2024 21:35
11. dubna 2024 14:55